Guten Appetit

wtorek, 25 marca 2014

Mleko migdałowe. Poznaj moc migdałów



Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii, mało jednak kto wie jak bardzo cenne są dla naszego zdrowia. To istna bomba witaminowa, pełna wapnia, białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a do tego niezwykle smaczna. Migdały to wyłuskane pestki z owocu Migdałowca pospolitego (Amygdalus communis L.) blisko spokrewnionego z brzoskwinią, a należące do rodziny różowatych. Są to krzewy lub drzewa dorastające do 10 m wysokości.
Oto informacje jakie zebrałam o migdałach.


CO ZAWIERAJĄ MIGDAŁY ?
  • wapń, który stanowi 1/5 ich masy, a 100 g migdałów zawiera 200 mg tego cennego minerału dla naszych kości. Uchroni nas także przed osteoporozą
  • witaminę E - substancję młodości, która chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby
  • witaminę B2 - odpowiedzialną za funkcjonowanie układu nerwowego i narządu wzroku
  • cynk - wzmaga działanie układu odpornościowego i rozrodczego
  • magnez pomaga radzić sobie ze stresem
  • fosfor i potas
  • karotenoidy i flawonoidy
LECZNICZE DZIAŁANIE MIGDAŁÓW :
  • choroby układu moczowego
  • choroby dróg żółciowych
  • jako lek wykrztuśny w zapaleniu oskrzeli
  • przy chrypkach i suchym kaszlu
  • sprzyjają obniżeniu poziomu złego cholesterolu
  • jako wartościowa przekąska nie powoduje wzrostu masy ciała - dla wszystkich mających kłopoty z nadwagą lub po prostu dbających o szczupłą sylwetkę
  • neutralizują przykre objawy zgagi
  • wzmacniają laktację
Należy jednak pamiętać, ze ich dobroczynny wpływ na zdrowie zniknie, jeśli zostaną poddane obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie, prażenie). W wysokiej temperaturze wchodzące w ich skład nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w tłuszcze TRANS, które działają w organiźmie jak wolne rodniki i są przyczyną wielu chorób (sprzyjają nowotworom, cukrzycy, stanom zapalnym, zakwaszają organizm).
Nieprzetworzone migdały są równie smaczne, a ich spożycie jest wtedy korzystne dla naszego zdrowia.

PO CO OBIERAĆ MIGDAŁY ZE SKÓRKI ?

Po pierwsze, skórka nie zawiera żadnych korzystnych wartości odżywczych dla naszego zdrowia, a po drugie zawiera k w a s  f i t o w y - utrudniajacy przyswajanie minerałów z pożywienia ( magnezu, wapnia, żelaza, cynku). Po drugie ze względu na toksyczne substancje użyte podczas pasteryzacji. Temu procesowi poddawane są wszystkie migdały kalifornijskie.
Zresztą wszystkie migdały pochodzące z USA nie są żadnym naturalnym produktem, lecz przemysłowo przetworzonym. Dlatego kupując migdały najlepiej wybierać te pochodzące z Hiszpanii i Włoch.
JAK OBIERAĆ ?
Prawidłowo obiera się migdały " na zimno"( po 8-10 godz moczenia w zimnej wodzie), czyli bez namaczania we wrzątku. Dlatego, ponieważ zawarte w migdałach witaminy, minerały i enzymy ulegają uszkodzeniu w wysokiej temperaturze.

PRODUKCJA DOMOWEGO MLEKA MIGDAŁOWEGO

jest niezwykle prosta. Samo mleko jest bardzo delikatne i subtelne w smaku, a czy bliżej mu do wody, czy do mleka zależy tylko od nas. A konkretnie od ilości wody dodanej do miksowania. Robiłam je dwa razy z rzędu. Za pierwszym skorzystałam z przepisów internetowych i na 150 g migałów, użyłam 3 szklanki wody. Otrzymałam płyn co prawda o białym zabarwieniu, ale o smaku tak rozwodnionym, że za bardzo nie wiedzialam co z tym fantem począć, do czego je zużyć i po co w ogóle je robić?
Drugi raz użyłam już 250 g obranych migdałów i zalałam 2 szklankami wody do miksowania. Otrzymałam płyn intensywnie biały, esencjonalny, o delikatnym smaku migdałów. Zdecydowanie smaczniejszy w porównaniu z poprzednim. Po nocy spędzonej w lodówce odzieliła się wyrażna 3-cm warstwa śmietanki. W pierwszym przypadku warstwa ta nie utworzyła się wcale.
Osobiście bardziej smakuje mi jednak mleko kokosowe. Przypominam, że w produkcji domowej mleka kokosowego, proprcja wody do białej masy kokosa wynosi 2:1 ( wagowo).
A oto moja propozycja wykonania domowego mleka migdałowego.

Składniki:
1,5 szklanki obranych ze skórki migdałów (250 g - cała paczka)
2 - 2,5 szklanki wody

Wykonanie:
  • migdały zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia na całą noc lub nawet dłużej. Po namoczeniu migdały staną się delikatne i lekkostrawne
  • następnego dnia obrać migdały ze skórki. Praca to bardzo mozolna, acz bardzo relaksująca. Paczuszkę migdałów obierałam 45 minut. Co prawda można zalać je wrzątkiem i uwinąć się w 5 minut, ale chyba nie warto. Czytaj wyżej dlaczego?
  • obrane migdały wrzucić do kielicha blenera, zalać 2 szklankami przegotowanej wody i zmiksować
  • sitko wyłożyć czterokrotnie złożoną tetrą (warto uszyć sobie taka szmatkę - pomocnicę, bo bardzo przydaje się w kuchni) i przecedzić całość. Mocno odcisnąć. Najlepiej skosztować i ewentualnie dolać wody i powtórnie zmiksować i jeszcze raz przecedzić
  • mleko gotowe, a pozostała pulpa migdałowa ma wiele zastosowań. Można dodać mleko lub jogurt - mamy gotowy serek migdałowy, zużyć do musli lub owsianki. Mleko przechowywać w lodówce 2 dni, niestety szybko kwaśnieje. Właściwie najlepiej zużyć je w dniu przygotowania. Nie nadaję się również do kawy.
                                                                      SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Nie spotkałam się nigdy z takim przepisem, na pewno skorzystam...mleko wspaniale wygląda i pewnie tak samo smakuje. Ryz ugotowany na takim mleku musi świetnie smakować:))

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)