Guten Appetit

piątek, 14 marca 2014

Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą


Zapraszam na naleśniki orkiszowo-gryczane. Bardzo delikatne, super smaczne i pomimo dodatku mąki gryczanej, bez charakterystycznego gryczanego posmaku. Przyznam, zrobiłam naleśniki z samej mąki gryczanej, ale nie zachwyciły mnie, ani strukturą ciasta, ani smakiem. Te natomiast polecam, bo są naprawdę pyszne. A farsz, jeśli lubisz chałwę po prostu Cię zachwyci.
Chałwową słodycz przełamuje sos z orzeżwiającymi  filecikami z pomarańczy. Naleśniki zniknęły w oka mgnieniu, ledwie zdążyłam pstryknąć dwie fotki. Prawdziwe słodkie pyszności.

Składniki na ciasto naleśnikowe (12 sztuk):
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masla ghee do smażenia
Chałwowe nadzienie:
  • 250 g twarożku lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • kilka kropli esencji waniliowej
Sos pomarańczowy:
  • 2 pomarańcze + sok z pomarańczy
  • 1-2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka Cointreau 
  • 1 łyżka masla
Wykonanie:
  • Przygotować ciasto na naleśniki. Przesiać obie mąki do miski, wbić jajka. Cały czas mieszając dolewać po trochę wody wymieszanej z mlekiem i dokładnie wymieszać. Całość mieszam trzepaczką balonową. Można oczywiście użyć miksera. Odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Przed smażeniem ciasto ponownie dokładnie wymieszać, ewentualnie dolać płynu. Mieszać również ciasto przed każdorazowym wylaniem na patelnię.
  • Przygotować nadzienie. Do twarożku dodac 2 łyżki tahini, miód, ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszać i odstawić. Zamiast sera można spokojnie użyć jogurtu, który po dodaniu tahini lekko zgęstnieje i będzie miał konsystencję twarożku.
  • Usmażyć 12 cienkich naleśników, każdorazowo smarując patelnię cieniutko masłem ghee lub olejem.Usmażone naleśniki składać w stos i trzymać w cieple.
  • Przygotowanie sosu pomarańczowego. Pomarańcze obkroić nożem zbierając całą białą skórkę. Nad miseczką wycinać kolejno segmenty pomarańczy z pomiędzy białych błonek. Po wyfiletowaniu pomarańczy wycisnąć resztę soku. Tak samo postąpić z drugą pomarańczą. Cały sok zachować. Na patelni skarmelizować 2 łyżki cukru, dodać filety z pomarańczy, następnie sok i likier. Przesmażyć kilka minut, lekko odparowując sos z nadmiaru wody. Na końcu dodać łyżke masła, a sos stanie się aksamitnie gładki i leciutko się zagęści.
  • Usmażone naleśnki smarować masą serowo-chałwową. Składać dowolnie lub zwijać w ruloniki. Polać gorącym sosem z filetami pomarańczowymi i podawać.
                                                         ŻYCZĘ SMACZNEGO !                                                                                                                                  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)