Guten Appetit

poniedziałek, 17 marca 2014

Papryka faszerowana warzywami i ryżem - pyszna


Papryka nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu. Należy również do dań o wysokiej wartości odżywczej, zawiera bowiem około 5 razy wiecej witaminy C niż owoce cytrusowe. Świetnie nadaje się do faszerowania. Ta jest wyjątkowo smaczna, choć nadziewana  tylko ryżem z warzywami. Nadzienie warzywne przed faszerowaniem papryk zostało wymieszane z kokosowym sosem beszamelowym.
Farsz jest przepyszny, puchaty i rozpływający się w ustach. I właściwie nie wiem, czy to sprawił dodatek beszamelu czy kokosa. Warto w każdym razie przepis wypróbować. Naprawdę polecam.


Składniki:
4 papryki
1/2 szklanka ryżu
1 szklanka bulionu warzywnego
1 marchewka
1/3 pora
1 cebula
zielona pietruszka
kawałek twardego żółtego sera ( np. bergkäse, parmigiano riggiano)
Składniki na kokosowy sos beszamelowy:
1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
1/2 szklanki wody                             1/2 czerwonej pasty curry - opcjonalnie                                       1 płaska łyżka mąki                           sól, pieprz
2 łyżki masła ghee 1+1
                                                                
Wykonanie:
  • ryż opłukać w zimnej wodzie na sitku. Ugotować wg wskazań na opakowaniu, lecz na bulionie warzywnym zamiast wody
  • papryki przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora umyć i pokroić w cienkie półkrążki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • w rondelku z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki zrobić jasną zasmażkę. Następnie cały czas  mieszając wlać mleko kokosowe wymieszane z wodą, aż sos zgęstnieje. Zagotować. Przyprawić czerwoną pastą curry, solą i pieprzem.
  • włączyć piekarnik na 190°C. Przygotować naczynie do zapiekania.
  • na patelni rozpuścić pozostałą łyżkę masła. Wrzucić pokrojną w kostkę cebulkę, lekko poddusić. Dodać startą marchew i pokrojonego pora i razem przesmażyć około 5 minut.
  • Warzywa z patelni wymieszać z ryżem i przygotowanym sosem beszamelowym. Farszem napełnić połówki papryk. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać 100 ml wody lub bulionu ,posypać startym serem i piec około 30 - 40 minut.
  • przed podaniem posypać natką zielonej pietruszki
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !   

Akcja wegetariańska zapiekankaUwagi: zestaw warzyw można dowolnie modyfikować wg. zasobności lodówki lub własnych upodobań. Jeśli chcesz przyspieszyć pieczenie w piekarniku (niestety papryka długo pozostaje twardawa) wrzuć paprykę na parę minut do wrzątku i obgotuj ją lub przed nałożeniem farszu lub delikatnie ją posól, przed napełnieniem farszem.

4 komentarze:

  1. Dzisiaj piątek wiec chyba sie skusze na zrobienie takich papryczek ....!wygladaja bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu,to swietny pomysl.Na pewno beda wszystkim smakowac!

      Usuń
  2. za chwilę ide na zakupy i po powrocie zaczynam działac..pozdrawiamy !!!!!podpatrze jeszcze jakies przepisy od Ciebie ,bo jutro ola ma bierzmowanie i mamy rodzinna kolacyjke !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze,ze korzystasz z moich przepisow.Zycze udanej kolacji i milego spotkania w rodzinnym gronie.Pozdrowienia dla calej trojki:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)