Guten Appetit

poniedziałek, 10 marca 2014

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie


Przepis na dzisiejszy chleb nie jest co prawda zupełnie nowy, ale tak zmodyfikowany by zaspokoić wielbicieli mąki orkiszowej. Chlebek z cudownym, pachnącym i sprężystym miąższem, a dzięki dodatkowi mąki żytniej długo zachowuje świeżość. Ma chrupiącą skórkę. Można go upiec w dwóch wariantach: w całości z pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej mąki orkiszowej pół na pół wymieszanej z jasną mąką orkiszową.
Tak nam ten chleb posmakował, ze piekłam go już 4 razy z rzędu i to pewnie nie koniec. Niekłopotliwy, prosty chleb foremkowy. Neutralny w smaku, pasujący do wszystkich dodatków. Bardzo polecam.


Skladniki na dużą foremkę chlebową 32x13 cm:
220 g zakwasu żytniego II lub III-fazowego
100 g mąki żytniej jasnej
450 g mąki orkiszowej (250 g mąki orkiszowej 630 i 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej)
350 g letniej  wody
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży -opcjonalnie

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i hakiem wyrobić ciasto, aż będzie wyraźnie widoczny gluten. Ciasto jest dość lepkie. Dodatek wody zależny jest od rodzaju mąki. Pełnoziarnista wymaga dodania większej jej ilości .
  • Foremkę wysmarować olejem i wysypać otrębami. Przełożyć ciasto chlebowe do foremki .Przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Chlebek wyrasta 1-1,5 godziny i wypełni całą foremkę. Bez dodatku drożdży (które możesz oczywiście pominąć) trwa to znacznie dłużej.
  • Nastawić piekarnik na 240-250°C. Wyrośnięty chleb posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Posypałam nasionami sezamu. Wstawić do piekarnika i zaparować go. Piec 15 minut w 240°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce.
                                                           ŻYCZĘ SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Znakomity chleb! Mam ochote go upiec.Te dziurki w miękiszu są tak liczne i duże. Wyglada bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zrob to i upiecz go,jest naprawde pyszny!

      Usuń
  2. Czy jest on bardziej zbity i ciężki, czy raczej puszysty i sprężysty?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień Dobry.
    Bardzo proszę o wyjaśnienie co oznacza w tym przepisie : 220 zakwasu żytniego 2fazowego.
    Trzeba wymieszać trochę zakwasu z mąką żytnią i wodą i zostawić na ok 12 godz do zakwaszenia?
    Czy dobrze myślę? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie tak jak piszesz. I to jest pierwsza faza. Następnie dosypać mąkę, dodać wodę i pozostawić na 3-4 godziny, by zakwas na nowo "zabąbelkował" i to jest druga faza. Jeśli powtórzysz II fazę uzyskasz zakwas III- fazowy. Na III- fazowym zakwasie chleb jest najsmaczniejszy. Proporcje nie są istotne, ciasto jednak powinno być dość gęste. Waga 220 g z przepisu to końcowa waga po III fazach prowadzenia zakwasu.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)