Guten Appetit

poniedziałek, 3 marca 2014

Śledź w oleju z musztardą francuską i kaparami


"Śledzik" przetrwał wiele stuleci i wszystkie kulinarne mody. W średniowiecznej Polsce śledzie należały do potraw tanich i pospolitych. Później mawiano, że gdyby śledź był droższy - należałby niewątpliwie do najbardziej cenionych przekąsek świata. Może być podawany na wiele sposobów i zawsze świetnie smakuje.
Śledzie powinniśmy spożywać nie tylko w piątki i w czasie Wielkiego Postu , ale 
powinny pojawiać się w naszej diecie jak najczęściej.
O zaletach zdrowotnych śledzia pisałam: tutaj
Bardzo lubimy śledzie i  ciągle wypróbowuję nowe przepisy. Dziś proponuję śledzie z musztardą francuską i kaparami. Zaskakujące jest to, iż smak musztardy jest w tym połączeniu w ogóle niewyczuwaly, jej dodatek podkreśla jedynie szlachetny smak śledzika. Polecam, są naprawdę smaczne !


Składniki:
500 g śledzi a`la matjas
2-3 łyżki musztardy francuskiej
3-4 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
2 łyżki kaparów - opcjonalnie
2 cebule
1 szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Wykonanie:
  • śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Jeśli używasz znane, ulubione śledzie, najlepiej wiesz jak długo je moczyć. Ja swoje moczę 30 minut
  • cebulę obrać, pokroić w krążki i sparzyć na sitku wrzącą wodą
  • śledzie po wymoczeniu osuszyć i środkową, czyli wewnętrzną stronę śledzia posmarować musztardą. Pokroić na 2-3 cm kawałki.
  • układać warstwami w słoju. Każdą warstwę śledzi przedzielać cebulą, kaparami, pieprzem, zielem angielskim i listkiem laurowym. Układać warstwami i sukcesywnie zalewać olejem  jednocześnie delikatnie je uciskając. Każdy śledź powinien być otoczony w oleju
  • zakręcić słoik i przechowywać w lodówce. Śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach, gdy się przemacerują. Podawać jako zimną przekąskę lub danie kolacyjne z chlebem, najlepiej własnego wypieku
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)