Guten Appetit

sobota, 22 marca 2014

" Śledzik po japońsku "



Przebój lat 70 -tych i trochę późniejszych - śledż po japońsku - dziś rzadko spotykany. Król ówczesnych restauracji to nic innego jak śledzik owinięty wokół jajka ugotowanego na twardo podany na sałatce jarzynowej (z ziemniakami). Zresztą obojętnie jak go podacie, ważny jest zestaw tych trzech składników. Szkoda, że taka smakowita zimna przekąska została zapomniana. Najwyższa pora by powrócila na nasze stoły.

Pomimo nazwy jest to potrawa niezana w Japonii, ale to nie jedyne polskie danie noszące dziwną nazwę. Na świątecznym stole u większości będzie gościć sałatka jarzynowa, może więc skusicie się na podanie śledzika po japońsku ?



Składniki na 2 porcje:  
2 porcje sałatki jarzynowej (przepis :tutaj)
2 matjasy lub zwykłe śledzie
2 jajka na twardo
majonez do przybrania

Wykonanie:
  • przygotować sałatkę jarzynową
  • śledzie wymoczyć w zimnej wodzie (matjasy nie wymagają moczenia), po 1/2-1 godzinie skosztować kawałeczek, czy nadal nie są za słone. Tu najlepsze będą nawet zwykle śledzie z beczki, jeśli matjasy, to raczej jak najmniejsze i najcieńsze
  • ugotować jajka na twardo - 8 minut - wkładając je do zimnej wody
  • gdy mamy śledzie, ugotowane jajka - przekrojone w poprzek na pół i sałatkę pozostało już tylko wyłożenie produktów na półmisek wg własnej fantazji. W orginale jajko jest owinięte dookoła śledziem i ułożone na porcji sałatki jarzynowej. Jajko było zwrócone żółtkiem do dołu. Udekorować kleksem majonezu. Można dodać grzybki marynowane
                                                                  SMACZNEGO !




Wielkanoc bez glutenu.

2 komentarze:

  1. No, piękne :) Najmłodsza nie jestem , ale muszę przyznać, że tego zestawu nie pamiętam ! Do zestawu brakuje chyba tylko setki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata,zebys wiedziala,to "chodzilo wlasnie z setka.Uwazam jednak,ze tak smaczny zestaw moze sie spokojnie obejsc bez tego ognistego dodatku:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)