Guten Appetit

czwartek, 27 marca 2014

Zupa krem z kalafiora na mleku kokosowym z grzankami i rzeżuchą


W sklepach pojawił się pierwszy wiosenny wysyp kalafiorów. Nie mogłam się oprzeć choć wiem, że został wychodowany w szklarni, albo tunelu foliowym. A niech tam...Powstał pyszny krem kalafiorowy na mleku kokosowym.
Zwykła zupa kalafiorowa z jarzynami plasuje się wśród przaśnych zup np. typu kapuśniak, ale krem z kalafiora to już zupełnie co innego - to arystokracja pośród zup.
Ten pyszny, gęsty, aksamitnie kremowy, wykwintny i elegancki krem bardzo łatwo przygotować i nie jest, ani czaso-, ani pracochłonny.
Dodatek mleka kokosowego bardzo smakowo go wzbogacił dodając nieco egzotycznej nutki. Właściwie to nie tylko nutka, ale cały akord smakowy. W tym połączeniu jest i charakter i harmonia. Kremową konsystencję zupy przełamują chrupiące grzanki. Dodatek rzeżuchy delikatnie zaostrza jej smak.


Składniki na 4 porcje:
1/2  kalafiora (mój był naprawdę duży)
1 cebula
1 ząbek czosnku
200-300 ml mleka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła ghee + 1
sól, pieprz
4 kromki razowego pieczywa tostowego
gałka muszkatałowa - jeśli lubisz
rzeżucha do przybrania

Wykonanie:
  • cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na złoto  na 1 łyżce masła w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Pod koniec dodać posiekany ząbek czosnku
  • Kalafior obrać z liści i wyciąć głąb, odzielając tylko różyczki, pocięte na mniejsze kawałki. Dołożyć do cebuli z czosnkiem i mieszając podsmażyć kilka minut
  • podlać bulionem i mlekiem kokosowym, tak by przykryć kalafiora. Gotować do miękkości około 15 minut
  • w międzyczasie kromki chleba tostowego pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na maśle (bądź na suchej patelni - będzie fit)
  • gdy kalafior jest miękki zupę zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie gałką muszkatałową
  • rozlać do miseczek. Podawać z grzankami i pociętą rzeżuchą
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)