Guten Appetit

wtorek, 1 kwietnia 2014

Bakłażan i marchewka w sosie curry z ciecierzycą



Dzisiejszy bakłażan w sosie curry z ciecierzycą to pyszne, wegeteriańskie, pożywne danie z egzotyczną nutą. Świetne zarówno na obiad jak i na kolację. Danie jest bardzo aromatyczne, o bogatej konsystencji i jedwabistej strukturze.
Bakłażan jest niezwykle delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek marchewki wprowadza odrobinę koloru i przełamuje kremową konsystencję potrawy. Spróbuj, a przekonasz się jakie to smaczne. Polecam!


Składniki na 4 porcje:
2 spore bakłażany
250 g marchewki
2 cebule
300 g ciecierzycy (cała puszka)
400 ml mleka kokosowego
150-200 ml bulionu warzywnego
1,5 łyżeczki czerwonej pasty curry
pieprz z młynka
1 łyżka sosu sojowego
mielona kolendra
mielony kumin - jeśli lubisz
1 łyżka oleju
zielona natka pietruszki

Przygotowanie:
  • bakłażana umyć, przekroić wzdłuż na 4 grube plastry, posolić,  odstawić na 15 min
  • obrać marchewkę i cebulę. Marchew pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
  • jeśli używasz ciecierzycy z puszki, przelej ją na sitko, dokładnie wypłucz i odsącz
  • rozgrzać olej w garnku, w którym przygotowujesz potrawę i uduś cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę marchew, przesmaż chwilę razem. Wlej mleko kokosowe i bulion. Dodaj pastę curry, posól i dodaj pieprzu. Na średnim ogniu duś 5-7 minut.
  • bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w grubą kostkę.
  • ciecierzycę i bakłażana dołożyć do garnka i dusić na wolnym ogniu około 10 minut. Na końcu dodaj sos sojowy i kolendrę. Posyp zieloną pietruszką. Podawaj z ryżem.
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Marchew w roli głównej 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)