Guten Appetit

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Domowy majonez - zawsze sie udaje


Spróbuj raz zrobić majonez samodzielnie, a skończą się dylematy Winiary, czy może Kielecki ? Naprawdę warto, bo płyną z tego same korzyści. Teraz w okresie Świąt Wielkanocnych jest na niego szczególny popyt. Jeśli zrobisz go sam, nie musisz obawiać się niechcianych dodatków i środków konserwujacych. Sam decydujesz jakiego oleju użyjesz, masz wpływ na jakość użytych produktów. Poza tym smak i satysfakcja - bezcenne.
A zastanawiałeś się kiedyś nad nazwą - dlaczego majonez, dlaczego nie po prostu zimny sos jajeczny? Majonez mógłby nazywać się całkiem inaczej, gdyby książę Richelieu nie podbił portu Mahon na Minorce.
Według większości historyków jego nazwa pochodzi właśnie od portu Mahon na Minorce. W XVIII wieku oblegał ją francuski książę Richelieu. Gdy zdobył wyspę, okazało się, że ubodzy mieszkańcy Mahon w spiżarniach mają pod dostatkiem jedynie oliwy i jajek. Przyrządzili z nich pyszny posiłek: jaja na twardo z zimnym jasnym sosem utartym  z żółtek i oliwy, który wkrótce stał się majonezem.

CZY MAJONEZ JEST ZDROWY ?

1 płaska łyżka majonezu to 110 kcal i 12 g tłuszczu. Jednak tylko rozważna dieta jest kluczem do zdrowia, dlatego majonez nie jest taki zły.
  • Ma sporo tłuszczu, ale to właśnie tłuszcze wspomagają wchłanianie wielu witamin, w tym witaminy: A, D, E i K.
  • Tłuszcze utrzymują w dobrym stanie serce i naczynia krwionośne
  • zapewniają dobre nawilżenie skóry
  • wspomagają wytwarzanie składników hormonopodobnych, niezbędnych między innymi do regulacji ciśnienia i krzepliwości krwi, skurczów mięśni, temperatury ciała
W rozsądnej ilości majonez nikomu nie zaszkodzi, a może wręcz stanowić ważny składnik zbilansowej diety. Także nie zniechęcajcie się do majonezu, a najlepiej zróbcie go sami, bo na pewno będzie dużo zdrowszy od tego ze sklepu. To jest takie proste. Najważniejsze jest by składniki były w temperaturze pokojowej, najlepiej wystawić je kilka godzin wcześniej z lodówki. W przeciwnym razie majonez się po prostu zwarzy. Jajko należy przed użyciem zawsze sparzyć wrzątkiem. Dobrze by jajko było oznaczone symbolem 0. Olej najlepiej wybrać ten o neutralnym smaku. Ważne by wszystkie składniki użyte do produkcji majonezu były świeże i dobrej jakości. Nawet smak musztardy jest nie bez znaczenia. Po spełnieniu powyższych warunków, nasz domowy majonez będzie po prostu pyszny, nieporównywalny z tym sklepowym.



Składniki na 300-350 g majonezu:
1 żółtko
200-250 ml oleju
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki białego octu winnego
1 łyżeczka miodu
1/3 łyżeczki soli
biały pieprz - na czubek noża

Wykonanie:
  • żółtko wybić do miseczki, dodać przyprawy i zmiksować na małych obrotach miksera do uzyskania gładkiej emulsji, dosłownie kilka chwil
    •  cały czas miksując dodawać po 1 łyżeczce oleju. Gdy masa zacznie się zagęszczać można powoli, cały czas miksując małym strumieniem dolewać olej. Po kilku minutach majonez jest gotowy. Im więcej oleju wmiksujesz, tym gęściejszy będzie majonez. Skosztuj, bo może trzeba dokonać korekty smaku. Przełożyć do słoiczka. Domowy majonez można przechowywać w lodówce do 10-14 dni
                                                                          SMACZNEGO !

    2 komentarze:

    1. Biały pieprz jest idealny! :) sama używam go również do innych potraw.

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)