Guten Appetit

piątek, 4 kwietnia 2014

Dorsz w mleku kokosowym i czarny makaron


Czarny makaron barwiony sepią to ciekawa propozycja na szybki i oryginalny obiad. Warto go kupić. Do makaronu przygotowałam dorsza w sosie z mleka kokosowego, a wcześniej zamarynowałam go w imbirze z kolendrą. Tak przygotowany dorsz jest pełen smaku i delikatnego, egzotycznego aromatu.
Ważna informacja dla wszystkich, którzy jednak za rybami nie przepadają. Dorsz w tym wydaniu całkowicie jest pozbawiony rybiego, tranowego posmaku. Zapraszam do przepisu.


Składniki:
2 porcje dorsza
1 ząbek czosnku
2- cm kawałek imbiru
1 łyżeczka nasion kolendry
oliwa lub olej
sok z cytryny
sól
200-220 ml mleka kokosowego (1/2 puszki)
szczypta soli, 1 łyżka sosu rybnego

Przygotowanie :
  • dorsza umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i posolić. Rozetrzeć w moździerzu 1 łyżeczkę kolendry. Imbir i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Obłożyć dorsza nasionami kolendry, czosnkiem i imbirem. Przykryć folią i odstawić na 2 godziny
  • ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu
  • rozgrzać olej na patelni, krótko przesmażyć pomidorki koktajlowe. Między pomidorkami ułożyć dorsza skórą do dołu i przesmażyć intensywnie 2-3 minuty. Wlać mleko kokosowe, dodać szczyptę soli i sosu rybnego. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 5 minut.
  • polać sosem makaron i wyłożyć rybę. Posypać zieleniną
                                                                  SMACZNEGO !


Lekka Wielkanoc

1 komentarz:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)