Guten Appetit

czwartek, 10 kwietnia 2014

Drożdżowa babka wielkanocna kokosowo-pomarańczowa. Fit


Bardzo lubię drożdżowe bułeczki nadziewane owocami lub serem, są podzielne, a nadmiar  zawsze można zamrozić. Za babkami drożdżowymi nigdy nie przepadałam i nigdy ich nie piekłam. Dopóki   nie zobaczyłam babki : tutaj. Zamarzyła mi się po raz pierwszy ogromna, wielkanocna baba drożdżowa. Moją wyróżnia dodatek mleka kokosowego, jak dotąd sprawdził się w każdym moim przepisie, dlatego chętnie go używam i bardzo lubię jego subtelny, lekko słodko - kokosowy posmak.
Wiele drożdżowych bułeczek upiekłam już z jego dodatkiem i smakowały wybornie. Tutaj dodatkowo wykluczyłam dodatek masła, zastepując je wyłącznie tłustym, aksamitnym kremem kokosowym. Ponieważ smak i zapach mleka kokosowego jest bardzo ulotny,  dodałam wiórki kokosowe, które ocalily delikatny smak kokosa. Babka pięknie urosła. Jest bardzo pulchna, mocno puchata, aromatyczna, pyszna, a polewa czekoladowa zastąpiła przesłodzony lukier. Polecam!


Składniki:
400 g mąki pszennej
70 g wiórkow kokosowych
3 żółtka + 1 całe jajko
80 g cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 paczuszka suchych drożdży
1/4 łyżeczki soli
200 g mleka kokosowego - biała gęsta część
około 100 g cienkiego mleka kokosowego
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
skórka otarta z 1 pomarańczy-bio

dodatkowo : 70-100 g czekolady + 50 ml  mleka kokosowego + chipsy kokosowe

Wykonanie:
  • żółtka i jajko ubić z cukrem na biały puszysty kogel-mogel
  • do ubitych jajek dodać resztę skladników i przy pomocy haka wyrabiać około 10 minut na gładkie, lśniace ciasto. Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawać partiami, ale ostatecznie ciasto powinno być bardzo lużne. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i przy pomocy "skrobaka" piekarskiego złożyć ciasto kilkakrotnie. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Uformować gruby wałek i umieścić go w wysmarowanej masłem foremce babkowej z kominem. Przykryć folią i powtórnie odstawić do wyrośnięcia
  • piec w 180°C 45-50 minut. Pod koniec pieczenia, gdy zacznie się za mocno rumienić można przykryć folią alumniniową. Studzić w foremce około 20 minut, następnie  delikatnie odwrócić formę, a babka wyskoczy sama. Studzić na kratce.
  • czekoladę z mlekiem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować babę i udekorować chipsami kokosowymi.
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !


Wielkanocne Smaki - edycja IV



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)