Guten Appetit

wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek kokosowy


Pochodzący z "tureckiej " kuchni specjał Polacy nazwali mazurkiem i od wieków jest on wielką osobliwością wielkanocnej kuchni polskiej. Wymyślono dziesiątki przepisów na polskie mazurki, jednak główna zasada pozostała niezmieniona - dużo słodkiej masy na cieniutkim kruchym lub półkruchym cieście, waflu lub opłatku. Smak mazurków uświetniają dodane bakalie.
Oto moja próba przedświąteczna - mazurek kokosowy. Piekłam go pierwszy raz, z przepisu p. Hanny Szymanderskiej ( "Prawdziwa kuchnia polska"). Przepis jest bardzo praktyczny, bo zużywamy całe jajka, żółtka są wykorzystane do ciasta kruchego na spód, a białka wchodzą w skład  masy kokosowej. Jest bardzo smaczny, szczególnie dla kokosowych smakoszy to naprawdę niezła gratka.
W świątecznym mazurku jednak na pewno zrobię polewę czekoladową. Czekolada i kokos to świetne połączenie samków, jak z batonika Bounty. Tu niestety nie zdążyłam, ponieważ mój łakomczuch już czekał z talerzykiem na małe co nieco do kawy.

Składniki na spód:
200 g mąki
100 g masła
55 g cukru pudru/ksylitolu
3 łyżki grubo mielonych orzechów laskowych
1 łyżka cukru waniliowego
1/4 startej skórki z cytryny
2 surowe żółtka
szczypta soli
Składniki na masę kokosową:
150 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru/ksylitolu
szklanka mleka kokosowego ( lub słodka śmietanka kremówka)
łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki mączki ziemniaczanej
2 białka

Wykonanie:
  • przesiać mąkę, cukier puder, dodać masło prosto z lodówki i rozetrzeć między palcami na mokry piasek. Dodać orzechy, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i 2 żółtka, zagnieść ciasto, owinać folią i wstawić na kilka godzin do lodówki
  • schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w foremce do tarty, uformować rant, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, zalać podgrzanym mlekiem kokosowym ( lub śmietanką ), dokładnie wymieszać i pozostawić na 30-45 minut
  • ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem soku z cytryny. Na pianę przesiać 2 łyżki mączki ziemniaczanej, dodać namoczone wiórki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką, wyłożyć na lekko zrumienione ciasto
  • piec w temperaturze 180-190°C jeszcze 20 minut
                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO !


1 komentarz:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)