Guten Appetit

piątek, 18 kwietnia 2014

Mazurek orzechowo-marchewkowy




Pyszny, bardzo aromatyczny mazurek z zaskakującym nadzieniem o orientalnym smaku. Marchewka okazuje się być warzywem uniwersalnym. Biszkopt marchewkowo-migdałowy, oraz smaczne, wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znają.Teraz kolej na tartę marchewkową. Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spód z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, natomiast górę stanowi marchewkowy krem.Wyrafinowany smak kremu podkreślają orientalne przyprawy imbir, cynamon i kardamon.
Ten mazurek zaspokoi gusta zarówno tradycjonalistów, jak również poszukiwaczy nowych orginalnych smaków. Zapraszam do przepisu !

Składniki na kruchy spód 
(foremka 11x30cm):
100 g mielonych orzechów laskowych
100 g mąki - dałam orkiszową jasną 630
100 g masła
50 g cukru/ksylitolu
1 żółtko M
Nałożenie marchewkowe:
400 g marchewki (nieobranej)
2 kapsle kardamonu
1 laska cynamonu
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
125 g gęstej śmietany lub serka
100 g cukru/ksylitolu
2 jajka L lub 3 małe
1 łyżka orzeszków pistacjowych i cukier puder do wykończenia

Wykonanie:
  • mielone orzechy laskowe podsmażyć na patelni bez tluszczu, aż zaczną pachnieć. Odstawić do wystudzenia. Mąkę, masło, cukier, przestudzone orzechy rozetrzeć między palcami do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Dodać żółtka, wyrobić i uformować w kulę. Ciasto owinięte w folię spożywczą odstawić na 30 minut do lodówki
  • w międzyczasie obrać marchew i pokroić w grubą kostkę.Marchew, cynamon i kardamon umieścić w garnuszku, podlać małą ilością wody, przykryć i gotować 15-20 minut. Marchew odcedzić, wyjąć przyprawy. Z marchewki z dodatkiem imbiru i 2 łyżek soku z cytryny zrobić gładkie puree. Masę przestudzić. Przy pomocy miksera ręcznego wymieszać z serkiem, cukrem i jajkami
  • włączyć piekarnik i ustawić na 180°C. Foremkę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii. Wykleić ciastem dno foremki i uformować rant. Ponakłuwać wielokrotnie widelcem. Wyłożyć na wierzch krem marchewkowy. Piec 45 minut. Studzić w foremce na kratce. Podawać z orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem
                                                        ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Przepis zaczerpnęłam z "Meine Familie&Ich" Heft 5/2014

Całość to 8 porcji 1 sztuka to 410 kcal, 32 g węglowodanów, 7 g białka, 28 g tłuszczu

Uwagi: Tartę można zrobić w większej ilości na zapas i surową zamrozić. Później wyjąć z zamrażarki i włożyć do gorącego piekarnika. Czas pieczenia wówczas wydłużyć o 15 minut.
Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)