Guten Appetit

środa, 23 kwietnia 2014

Omlet z czerwoną cebulą i octem balsamicznym


Pożywny, sycący, zniewalający smakiem i swą prostotą - klasyk kulinarny - omlet. Prostota dotyczy zarówno doboru składników jak i samego wykonania. Trzeba wiedzieć, że w prostocie właśnie tkwi siła wyrafinowanego smaku tego omletu. Jedynym dodatkiem jest czerwona cebula, która za sprawą dodatku białego octu balsamicznego plasuje ten omlet wśród wykwintnych dań.
Uniwersalność omletu jest tak duża, że sprawdzi się on jako przekąska lub główne danie  i na śniadanie, obiad czy kolację. Koniecznie spróbuj, bo omlet w wydaniu z tak przygotowaną czerwoną cebulą jest po prostu pyszny.


Składniki na 2 porcje:
2 czerwone cebule
3 łyżki masła
1,5-2 łyżek białego octu balsamicznegu
sól
pieprz z młynka
4 jajka
2 łyżki mleka
świeżo zmielona gałka muszkatałowa

Wykonanie:
  • cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Rozgrzać 2 łyżki masła na patelni, dodać pokrojoną cebulę. Skropić octem balsamicznym, dodać sól i pieprz. Dusić na wolnym ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje. Trwa to kilka minut
  • jaja ubić z mlekiem. Doprawić solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatałową
  • na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wylać połowę masy jajecznej i rozłożyć połowę cebuli. Smażyć około 2-4 minuty, aż jajko się zetnie. Nie mieszaj! Z pozostałych składników upiecz drugi omlet. Gotowy omlet zsunąć na talerz, przybrać tymiankiem, rzeżuchą lub szczypiorkiem.
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)