Guten Appetit

piątek, 25 kwietnia 2014

Pieczarki duszone z oregano

Uwielbiam wszystkie grzyby, a z racji łatwego dostępu do pieczarek, te goszczą na moim stole najczęściej. Powstała już na moim blogu maleńka, ale smakowita galeria potraw z ich udziałem. Przepisy znajdziesz: tutaj.
Dziś zapraszam na najprostszy z najprostszych przepisów - pieczarki gotowane w bardzo małej ilości wody, lub wręcz na parze, co pozwala na wydobycie ich wspaniałego smaku i aromatu.
Świetnie nadają się tu te najmniejsze pieczarki, bo będą duszone w całości. Tak przygotowane pieczarki zachowują świetny smak, który nie jest rozcieńczony nadmiarem wody, ani tuszowany przez smak oleju użytego do smażenia.
A najważniejsze jest to, iż zachowują swój naturalny kształt i jędrność, stawiając delikatny opór podczas gryzienia. Tak przygotowane pieczarki zawierają znikomą ilość kalorii, bo niewiele ponad 30 kcal w 100 g. Stanowią zatem świetną przekąskę we wszystkich dietach odchudzających. Pieczarki są miękkie i delikatne. Mogą być świetną przystawką do drugiego dania lub kolacji, stanowić składnik sałatki lub marynaty. Smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno.

Składniki:
300-500 g małych pieczarek
oregano lub natka zielonej pietruszki
odrobina wody + 1/3 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku

Wykonanie:
  • pieczarki opłukać szybko pod małym strumieniem bieżącej zimnej wody, jeśli trzeba podciąć końcówki ogonków
  • wsypać pieczarki do rondelka. W bardzo małej ilości wody rozpuścić bulion i wlać do pieczarek. Dusić pod przykryciem około 10 minut, aż do momentu gdy pieczarki wyraźnie stracą na swej objętości (ubędzie ich o połowę). Nie gotować ich za długo bo stracą wówczas jędrność
  • podawać solo - lekko oprószone solą i drobno pociętym oregano. Idealnie pasuje także drobno pocięta zielona pietruszka.
  • możesz stworzyć własną kompozycję smakową i dodać np. listek laurowy, imbir, pieprz, majeranek lub ziele angielskie do gotowania 
                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Z przyjemnoscią dodaję przepis do akcji "Pieczarkowy Tydzień 2014" prowadzonej przez Anię z bloga "Mops w kuchni" http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/2014/04/07/pieczarkowy-tydzien-2014-zaproszenie/, powstałej w związku ze Światowym Dniem Pieczarek, obchodzonym corocznie 22 kwietnia.

Pieczarkowy Tydzień 2014

5 komentarzy:

  1. Dziękuję za zgłoszenie do mojej akcji. Widzę, że mam przyjemność z prawdziwą miłośniczką pieczarek. Poproszę o poprawienie banerka lub inne oznaczenie przepisu, pojawia się jakiś plik txt po kliknięciu. Jak wszystko będzie ok, będę mogła zaakceptować przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mile podziekowanie.Tylko nie za bardzo umie to zmienic.U mnie tez jest cos nie tak, banerek jest po prostu nieaktywny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Napiszę maila do Ciebie, jak tylko obrobię się z jedną rzeczą w pracy, mam nadzieję, że uda mi się pomóc

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)