Guten Appetit

wtorek, 8 kwietnia 2014

Schab w mleku kokosowym - HIT



Schab pieczony w rękawie i schab duszony w poczciwym mleku krowim to dwa bardzo udane przepisy na zawsze soczysty, miękki i kruchy schab. I wydawałoby się, że lepszego efektu już nie da się uzyskać. A jednak!
Zrobiłam eksperyment z mlekiem kokosowym, które od dawna już króluje w mojej kuchni i jak dotąd jego dodatek sprawdza się idealnie w każdym przepisie. I tu efekt końcowy eksperymentu jest rewelacyjny, a schab przyrządzony z udziałem tłustego, pysznego mleka kokosowego jest absolutnie genialny.

Może połączenie mleka kokoswego i schabu Was zaskoczy, ale namawiam - odważcie się i przygotujcie go. Będziecie zachwyceni! To najdelikatniejszy i najsmaczniejszy, rozpływający się w ustach schab jaki jadłam w życiu, a przygotowanie jest naprawdę proste. Przepis idealny na świąteczny stół. Bardzo polecam!


Składniki:
1-1,5 kg schabu
3-4 łyżeczki nasion kolendry
4-5 cm imbiru
curry - opcjonalnie
sól, pieprz
puszka mleka kokosowego
200-250 ml wody
2 łyżki oleju + 2

Przygotowanie:
  • nasiona kolendry rozetrzeć w moździerzu. Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Schab umyć i osuszyć. Mięso natrzeć olejem, następnie wmasować kolendrę, sól, pieprz i imbir, ewentualnie oprószyć curry. Naczynie z tak przygotowanym schabem przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc, lub przynajmniej na kilka godzin
  • następnego dnia schab obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka z gorącym mlekiem kokosowym rozcieńczonym pół na pół z wodą (w przypadku, gdy jest bardzo gęste) lub bulionem. Przykryć i gotować na wolym ogniu 50-60 minut. W międzyczasie mięso obrócić.
  • miękki schab pokroić w ukośne plastry dopiero po ostudzeniu. Przed podaniem podgrzać plastry mięsa w sosie.
Uwagi: użyłam mleka kokosowego - 85% extraktu z kokosa. Znacznie lepszy efekt uzyskałam rozcieńczając mleko pół na pół z wodą niż dusząc schab w tak mocno skoncentrowanym mleku. Mięso nie było całkowicie pokryte płynem. Można pozostawić 1-2 łyżki mleka kokosowego i wmieszać na końcu do gotowego już sosu, by zabielić go przed podaniem.

                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO !


Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Nika kocham Twoje przepisy są naprawdę cudowne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boguslaw, ja uwielbiam takie komentarze.Dziekuje sedrecznie:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)