Guten Appetit

sobota, 12 kwietnia 2014

Tarta twarogowo-rzodkiewkowa ze szczypiorkiem i rzeżuchą


W kwietniu pojawiają się pierwsze nowalijki, a szczypiące w język rzodkiewki i młody szczypiorek to obowiązkowe elementy wiosennego menu. Warto jeść rzodkiewki, a szczypiorek to jeden z nachętniej używanych zielonych dodatków. W okresie okołowielkanocnym równie chętnie sięgamy po rzeżuchę. Gdy nowalijki połączysz z twarożkiem serwujesz sobie pokaźną dawkę witamin i minerałów.


Oto moja propozycja podania wiosennych, kolorowych i chrupiacych nowalijek w formie apetycznej "tarty". Zapraszam zatem na wiosenne chrupanie rzodkiewek


Skladniki na 1 dużą lub 2 małe:
250 g twarożku
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
1/2 tacki rzeżuchy
sok z cytryny
sól, pieprz czerwony, cukier
oliwa - opcjonalnie

Wykonanie:
  • z rzodkiewk odciąć listki i ogonki. Ziarenka czerwonego pieprzu utłuc w możdzierzu
  • część rzodkiewek zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać  sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Pozostawić, aż roodkiewka puści sok. Sok odcisnąć
  • twarożek wymieszać ze startą rzodkiewką i częścią posiekanego szczypiorku
  • małe foremki do tarty wyścielić folią spożywczą i wypełnić masą twarożkową. Wstawić na 1-2 godziny do lodówki, by stężała
  • tartę wyłożyć na talerzyk, uwolnić z foli, przybrać rzodkiewkami pokrojonymi w talarki, rzeżuchą i czerwonym pieprzem. Można polać odrobiną oliwy 
                                                 
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Lekka Wielkanoc

2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)