Guten Appetit

czwartek, 17 kwietnia 2014

Wielkanocny "sos polski"- pyszny sos chrzanowy

Tego sosu nie może zabraknąć na żadnym wielkanocnym stole. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie bez niego Wielkanocy. Nie za bardzo wiedziałam jak zatytułować post, bo w moim w domu nazywany był po prostu sosem chrzanowym. W "Kuchni polskiej" znalazłam jednak jego prawidłową nazwę - sos polski. Jest przepyszny, a swoim smakiem uświetni świąteczne śniadanie, obiad i kolację. Nadaje się bowiem idealnie do jajek, wędlin i mięs na zimno, a także do pieczonych warzyw.
Niesłychanie prosty do przygotowania, w czasie Wielkanocny wręcz blyskawiczny, bo jajka na twardo tylko czekają na zagospodarowanie. Jeśli nie znacie tego przepisu, musicie koniecznie spróbować.


Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
3 czubate łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
2 pełne łyżki chrzanu ze słoiczka
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
  • jajka ugotowane na twardo - i żółto i białko przetrzeć przez sitko (gdy nie dysponujemy ugotowanymi  jajkami, ugotować je wcześniej na twardo, następnie wystudzić)
  • do przetartych jajek dodać jogurt, chrzan, miód, sól i wymieszać. Gotowe! Przed podaniem schłodzić w lodówce
                                                ŻYCZĘ SMACZNEGO !


Jajka na Wielkanoc

Lekka Wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)