Guten Appetit

wtorek, 29 kwietnia 2014

Zupa koperkowa light z lanymi kluseczkami


Zielona, bardzo wiosenna, pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa. Trochę zapomniana, choć bardzo polska. Dlatego gdy się tylko pojawią pierwsze pęczki koperku na targu, nie zastanawiaj się tylko włóż je do koszyka. Z udziałem koperku przygotujesz smaczną i bardzo aromatyczną zupę. Jest nieskomplikowana i szybka do przygotowania.
A jak koperkowa to oczywiście tylko z lanymi kluseczkami. Przepis tutaj: klik.  Moja wersja jest dietetyczna, idealna również dla wegeterian, bo przygotowana tylko na wywarze z warzyw.

Składniki na 4 porcje:
2 pęczki koperku
pęczek włoszczyzny
sól, cukier, sok z cytryny
1 łyżka masła ghee
1 czubata łyżeczka mąki
3 łyżki jogurtu greckiego

Wykonanie:
  • przygotować wywar z warzyw. 2 marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora + sól (opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego) i pieprzu zalać 1 litrem wody i gotować okolo 20 minut.
  • koperek pozbawić grubych łodyżek (można dodać do gotowania bulionu, by oddaly swój aromat), a listki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło ghee i podsmażyć kilka minut część koperku. Dzięki temu zupa będzie miała intensywniejszy aromat. Na patelnię dodać 1 łyżeczkę mąki i przesmażyć razem, następnie zasmażkę połączyć z przecedzonym bulionem. Dodaję do zupy również marchewkę pokrojoną w talarki
  • doprawić solą, szczyptą cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Do jogurtu wlać kilka łyżek gorącego bulionu i dokładnie wymieszać. Zupę zestawić z ognia, wymieszać z jogurtem. Dodać resztę koperku i już nie gotować. Rozlać do miseczek z lanymi kluseczkami.
                                                           ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)