Guten Appetit

środa, 21 maja 2014

Budyń czekoladowy z nasionami chia


Super budyń, bo najzdrowszy z najzdrowszych i stanowi świetną alternatywę dla klasycznego gotowanego na mleku. Budyń bez gotowania, a właściwie deser, bo właśnie tak smakuje - jak najlepszy deser czekoladowy. Podstawą deseru jest pianko - galaretka z nasion chia. Cukier zastępują daktyle. Inspiracje znalazłam tutaj. Jednak robiąc ten deser po raz pierwszy z przepisu Olgi o mały włos nie pożegnalam się z moim blenderem. Mój Kitchen nie mógł sobie poradzić ze zmiksowniem nasion namoczonych przez 30 minut.
Teraz przygotowuję pianko - galaretkę wieczorem i na noc wstawiam do lodówki. Dopiero z tak długo moczonymi ziarenkami chia Kitchen daję radę.
Drugi plus wcześniej namoczonych nasion chia to ich lekkostrawność i lepsza przyswajalność wszystkich dobroczynnych składników w nich zawartych. Dokładny przepis na pianko - galaretkę z chia zamieściłam tutaj: klik.

Składniki na 4 porcje:

250 g galaretko - pianki Chia (przygotuj z przepisu tutaj
3 czubate łyżki kakao
10 suszonych moreli
10 suszonych daktyli
2 czubate łyżki gęstej śmietanki kokosowej

Wykonanie:
  • morele i daktyle zalać gorącą wodą na krótko przed miksowaniem składników, żeby zmiękły
  • odsączyć z wody i wysuszyć owoce w papierowym ręczniku. Pokroić je w paski
  • pokrojone owoce i galaretkę z chia zblendować na gładką masę. Do masy dołożyć kokos i kakao. Zblendować powtórnie. Skosztuj, jeśli deser jest za mało słodki pomimo słodyczy z suszonych owoców, dodaj miodu lub syropu z agawy
  • napełnić deserem pucharki. Przed podaniem schłodzić w lodówce
                                                                     SMACZNEGO !

Uwagi: użyłam galaretki z chia przygotowanej na wodzie, ponieważ taką galaretkę można dłużej przechowywać w lodówce. Jeśli przygotowujesz porcje tylko do deseru i zużyjesz całość jednorazowo możesz na noc namoczyć chia w mleku kokosowym ( lub każdym innym, ja akurat najbardziej lubię kokosowe )


2 komentarze:

  1. Witaj! Galaretka chia - mam przez to rozumieć zalane 250 g nasion?:) Jeśli tak, to w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, nie. Proszę przeczytaj wpis o przygotowaniu pianko - galeretki chia, link powyżej. Żeby uzyskać do przepisu na budyń 250 g galaterki chia, potrzebujesz zaledwie 30 g suchych nasion:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)