Guten Appetit

poniedziałek, 26 maja 2014

Chałka orkiszowa z kardamonem i żurawiną


Ta chałka wypełni cały dom przepięknym zapachem, bo tak cudnie pachnie właśnie kardamon. Jest mięciutka i bardzo puszysta. Jeśli tylko pozwolicie jej spokojnie rosnąć i zapewnicie ciepły kącik zachwyci smakiem każdego. Jest tak smaczna, że oprócz masła nie potrzebuje żadnych innych dodatków. Szlachetny kardamon sprawia, że uświetni każde świąteczne śniadanie.
Dodałam jeszcze suszoną żurawinę, jeśli nie lubisz możesz ją pominąć. Chałka ma idealnie wyważone składniki, a ciasto bardzo łatwo się formuje, właściwie nie wymaga podsypywania mąką. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 2 chałki:

500 g mąki orkiszowej jasnej 630
8 kapsli kardamonu
200 ml mleka
85 g masła
50g cukru
1 jajko L
1 paczuszka suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
80 g suszonej żurawiny-opcjonalnie
2 łyżki Hagelzucker - cukru perłowego

Wykonanie:
  • wydłubać ziarenka kardamonu z łupinek i rozetrzeć w moździeżu. Możesz co prawda użyć mielonego kardamonu, lecz nie pachnie już tak cudnie i tak intensywnie. Posiekaj drobno żurawinę
  • mleko podgrzać w garnuszku, dodać masło pokrojone w kawałki, by się rozpuściło ( nie musi rozpuścić się całkowicie)
  • mąkę, cukier, sól, drożdże i kardamon umieścić w misie robota, dodać mleko z masłem oraz jajko i wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego gładkie ciasto, odchodzące od brzegów misy. Pod koniec wmieszać pokrojoną żurawinę. Misę przykryć folią spożywczą i postawić w cieple do podwojenia objętości.
  • wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować po 3 wałeczki długości około 35-40 cm i spleść dwa warkocze. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 200°C
  • wyrośnięte chałki posmarować mlekiem i posypać cukrem perłowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 200°C. Studzić na kratce
                                                                     SMACZNEGO !

Uwagi: chałki posmarowałam tylko samym mlekiem. Chałki posmarowane przed pieczeniem żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka pięknie się błyszczą.

    8 komentarzy:

    1. chalka przepyszna..zamiast masla uzylam organicznego oleju kokosowego i zmielonych w mlynku ziaren orkiszu na make..przepis rewelacyjny , bede wracac czesto...dziekuje!!!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Marta, dziekuję za miłe słowa i cieszę się, że chałka smakowała:) Mleka kokosowego już używałam, ale z olejem kokosowym jeszcze nie piekłam. Koniecznie muszę wypróbować. Super pomysł:)

        Usuń
    2. Świetny przepis
      Chalka jest pyszna :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję:) Nam też bardzo smakowała:)

        Usuń
    3. Jezeli mam kardamon mielony to ule mam go uzyc?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mielony jest dużo mniej aromatyczny, także około 3/4 łyżeczki:)

        Usuń
    4. Chałka zrobiona,puszniusia☺

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)