Guten Appetit

środa, 28 maja 2014

Currywurst - kulinarna legenda Niemiec


Currywurst to kultowe niemieckie danie. W Niemczech budkę z kiełbaskami - Imbiss można spotkać dosłownie na każdynm rogu. Jest tak popularna, że w Berlinie Currywurst doczekało się swojego muzeum. Klik, kliknij i zobacz. Liczba sprzedawanych kiełbasek 800 mln porcji rocznie mówi sama za siebie.
Currywurst to kiełbaska pieczona na grillu, a przed podaniem pokrojona i podana z pomidorowym sosem curry i dodatkowo przyprawą posypana. To świetna przekąska na każdą porę dnia. Danie to zwykle spożywane jest z bułką lub frytkami.

Zawrotną karierę Currywurst rozpoczeła się 4 września 1949 roku, a jej autorką jest Herta Heuwer. W Berlinie-Charlottenburgu w prowadzonym przez siebie Imbissie sprzedała wówczas pierwszą kiełbaskę z pomidorowym sosem i dodatkiem przyprawy curry własnego pomysłu. Recepturę na sos  opatentowala 21 stycznia 1959 roku.
Jak to się dzieje, że popularność Currywurst przetrwała tyle lat, a sos doczekał się tysiąca modyfikacji. To nie kiełbaska czyni to danie, lecz właśnie sos z pomidorów z przyprawą curry i innymi  tajemnymi dodatkami.
Choć osobiście nie jestem szczególną kiełbasianą fanką, czasami z przyjemnościa raczę się Currywurstem. Muszę przyznać, że jest naprawdę smaczna. Smaczna, niezależnie od tego gdzie ją kupimy, syta, tania i łatwodostępna. Oto cała tajemnica popularności niemieckiego Wursta.
Najsmaczniejsza będzie jednak ta przygotowana w domu, bo sos będzie bez rozmaitych "E" dodatków. Imbissy niestety bazują głównie na przygotowanych przemysłowo sosach curry, zatem z niemałym wsadem z tablicy Mendelejewa.
Ilość sosu  z przepisu wystarcza do 500 g kiełbasek, to jest około 5 średnich sztuk.
Zapewniam, iż currywurst lepiej smakuje niż wygląda. Potrawa jest niestety mało fotogeniczna.
Zapraszam zatem do przepisu.


Składniki na sos curry:
1 cebula
2 łyżki masła ghee
1 łyżka brązowego cukru
2-3 łyżki przyprawy curry
puszka krojonych pomidorów- 400 g
200 g ketchupu- użyłam Heinza
50 ml bulionu
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka Sambal Oelek (sos chili)
1 łyżeczka soli
500 g Rostbratwurst - 5 sztuk

Wykonanie:
  • cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle ghee. Dodać łyżkę cukru i lekko skarmelizować
  • dodać curry i przesmażyć razem
  • wlać pomidory z puszki. Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minut
  • dodać ketchup, wlać bulion, ocet balsamiczny, Sambal Oelek i sól. Sambal Oelek dałam bardzo płaską łyżeczkę, a sos był jak dla mnie dość ostry. Najlepiej skosztuj i dodaj więcej przyprawy gdy lubisz bardzo ostre sosy
  • kiełbaski ponacinać i podgrzać na patelni grillowej. Powinny być tylko lekko zrumienione
  • kiełbaski podawać z przygotowanym sosem i grzankami z białego pieczywa lub frytkami
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !
    inspiracje do przepisu znalazłam tutaj:klik 

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis na sos. Szkoda tylko, że w tym roku nie robiłam kiełbasek curry. W Łodzi nie do kupienia, więc albo sami produkujemy, albo się zajadamy jak tylko nas w niemieckie strony poniesie. Bardzo lubię ! Alle za to mam bockwurst ( no dobra, wyrób podobny bo nasz domowy) też się nada, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No,nie wiem co masz na mysli ,bo Bockwurst to parowka.Mysle,ze predzej nada sie biala polska parzona kielbaska.No wiem,jest bardzo grubo mielona.Sama na pewno zrobisz duzo lepsza.Widzialam Twoje wedlinki i jestem pelna podziwu dla Ciebie.Cieplutko pozdrawiam Lodz.

      Usuń
    2. Pod tą nazwą znalazłam przepis na kiełbaski cielęce doprawiane cebulą pietruszką i szczypiorkiem. Takie do parzenia. Mój drogi chłop twierdzi że cos takiego jadał w niemieckim kraju, ale moze grubość miało parówkową , tego nie wiem. Są w każdym razie bardzo smaczne

      Usuń
    3. Tak sa pyszne,bo to sa parowki cielece,moj maz tez je uwielbia.Niemcy podaje je z wody.Kazda dobra kielbaska sie nada.Choc nie wiem ,czy sos curry nie przytlumni delikatnego smaku Bockwursta.Wszystko to jednak rzecz smaku.

      Usuń
    4. Masz rację, to te zjemy z wody a z sosem polską białą też domową :) Pozdrawiam i nie truję więcej!

      Usuń
  2. Troche ci zazdroszcze domowej produkcji kielbas.Moze i ja sie kiedys odwaze.Najpierw musialabym sie jednak zaopatrzyc w" kielbasiane dostawki " do robota.Aaaa do miasta Lodzi mam szczegolny sentyment.Przed wielu latym bylam tam czestym gosciem.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapytam,bo nie bardzo zrozumialam,czy do tego przepisu można dodać surowe białe kiełbaski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie sos podałam do zgrillowanych wcześniej kiełbasek:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)