Guten Appetit

wtorek, 27 maja 2014

Deser "Ptasie mleczko" light



Deser "Ptasie mleczko" jest niezwykle lekki, puszysty i pyszny. To prawdziwa rozkoszna delikatność i klasyczne połączenie smaków - truskawka z agrestem. Jest lekki jak piórko i po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo prosty w przygotowaniu.
Deser jest dietetyczny typu light, przygotowany na bazie mleka skondensowanego z zawartością 4% tłuszczu i galaretki owocowej.



Składniki na 6 pucharków:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
250 ml mleka skondensowanego 4% niesłodzonego - z kartonika
świeże truskawki - opcjonalnie

Wykonanie:
  • galaretkę truskawkową ugotować z 1/2 wody z przepisu (250 ml wody). Wylać na głęboki, szeroki talerz, ostudzić i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostkę i ułożyć w przygotowanych pucharkach. Część galaretek pozostawić do udekorowania deserów
  • galaretkę agrestową przygotować wg przepisu z opakowania, również z 1/2 porcji wody (250 ml), przestudzić
  • mleko skondensowane (schłodzone przez noc w lodówce) ubić przy pomocy ręcznego miksera na sztywno. Mleko skondensowane ubija się bardzo szybko - około 3 minut - i podczas ubijania bardzo zwiększa swą objętość. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką przestudzoną galaretkę
  • przygotowaną piankę rozlać do pucharków, przyozdobić pozostawionymi kostkami galaretki i świeżymi truskawkami
  • schłodzić w lodówce
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

2 komentarze:

  1. Pyszności :-) lubię takie deserki :-)

    Zapraszam również do mnie http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/ i do wzięcia udziału w konkursie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena,dziekuje za wizyte,komentarz i zaproszenie.Niekoniecznie w konkursie,ale wspolnym gotowaniu chetnie wzielabym udzial.Pozdrawiam!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)