Guten Appetit

poniedziałek, 12 maja 2014

Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami



Szparagi to idealne warzywo do promocji zdrowia, okazują się bowiem prawadziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Więcej o ich właściwościach zdrowotnych przeczytasz tutaj: klik.
Po raz pierwszy udało mi się upolować fioletowe szparagi. Muszę przyznać, że pośród innych warzyw wygladały zjawiskowo.
Fioletowe szparagi są odmianą bardzo rzadko spotykaną w handlu, gdyż po prostu trudniej je wyhodować. Kolor szparagów zależy bowiem od stopnia nasłonecznienia warzywa podczas wzrastania. Gdy jest ono duże otrzymuje się szparagi zielone, jeśli uprawy okryje się specjalnymi kopcami, wówczas otrzymuje się szparagi białe, zaś fioletowe są formą pośrednią.
Czasem 1-2 dni w uprawie decydują o ich wybarwieniu. Fioletowy szparag ma śliczną ciemno-fioletową główkę i łodygę o fioletowo-purpurowej lub fioletowo-zielonej barwie.
Dodaj napis
Fioletowa barwa chroni szparagi przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym UV. Ta substancja chroni nie tylko szparagi, ludzi również. A dzieje się to za sprawą antocyjanów, dobroczynnych substancji z fioletowym barwnikiem, który ma silne działanie antynowotworowe.
Fioletowe szparagi oprócz antocyjanów zawieraja całe multum witamin i składników mineralnych.
Jak smakują?
Są lekko pikantne, o delikatnie orzechowym smaku i słodsze od białych. Wymagają obierania przed spożyciem tak jak białe szparagi. Jednak po obraniu nic nie tracą ze swych wartości zdrowotnych. Najwięcej ich zawierają delikatne główki i są też najzdrowsze z całego szparaga. Dlatego nigdy nie powinny zostać rozgotowane, a w trakcie gotowania główki szparagów powinny wystawać ponad wodę.

Zapraszam na prawdziwą ucztę smaków. Fioletowe szparagi z ziołowymi naleśnikami, okraszone cytrynowym masłem, a całość zwieńczona kilkoma platrami dobrej surowej szynki.



Składniki na 2 porcje:
100 g mąki
180-200 ml mleka
1 jajko L
50-60 g łyżka rozpuszczonego masła 
sól
zioła: łyżki posiekanego szczypiorku + oregano + mięta
500 g szparagów
1 łyżka  soku z cytryny
50 g surowej szynki  Parma lub Serrano

Wykonanie:
  • mąkę, mleko, jajko, sól i łyżkę rozpuszczonego masła wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 10 minut.
  • umyć, osuszyć i posiekać zioła. Wymieszać z ciastem  naleśnikowym
  • szparagi umyć pod zimną, bieżącą wodą. Następnie obrać, zaczynając od nasady główki kierując się ku dołowi. Po obraniu odłamać twardą końcówkę. Gotować 7 minut w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru
  • z przygotowanego ciasta naleśnikowego upiec 4 naleśniki. Przykryć i trzymać w cieple (na patelni przykrytej folią lub w piekarniku nastawionym na 50°C)
  • pozostałe masło wymieszać na patelni z 1 łyżką soku  z cytryny, lekko posolić
  • na talerzu ułożyć naleśniki ze szparagami, przybrać plasterkami szynki. Skropić masłem cytrynowym i przybrać ziołami wg upodobania
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Szparagi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)