Guten Appetit

wtorek, 6 maja 2014

Grahamki - razowe bułeczki



Grahamki, pyszne razowe bułeczki, niegdyś moje ulubione. Dzisiejsze leżące na sklepowych półkach są w rozmiarze XXL- dziwnie ogromne, a i w smaku nie przypominają dawnych grahamek. Mając w pamięci tamte sprzed lat zrobiłam swoje. Są pyszne, mięciutkie, puszyste z lekko chropowatą skórką i bardzo zdrowe.
Przypuszczam, że orginalne grahamki miały jednak w swoim składzie o wiele mniej mąki graham, na korzyść zwykłej białej mąki chlebowej. W moich jest akurat na odwrót, dlatego są na pewno dużo zdrowsze. Bułeczki bardzo proste do przygotowania, pięknie rosną i wyglądają dokładnie jak te sprzed lat. 

Skladniki na 10 grahamek:
300 g mąki pszennej graham (1850)

200 g mąki chlebowej 550
1 opakowanie suchych drożdży
300-350 ml pół na pół wody z mlekiem
1 łyżka  miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
+2 łyżki mleka

Wykonanie:
  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
  • wyłożyć na matę lub stolnicę wysypaną niewielką ilością mąki i zagnieść. Ciasto podzielić na 10 kawałków o wadze 85-88 g. Uformować grahamki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić do napuszenia. Włączyć piekarnik
  • wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i piec 25 minut w temperaturze 200°C.
  • studzić na kratce
                                                          ŻYCZĘ SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Z chęcią skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ervisha,ciesze sie.Bedzie mi bardzo milo.Mam nadzieje,ze dasz znac jak smakowaly?

      Usuń
    2. Bułeczki są wyśmienite :) Dziękuję... czy przepsi nie pochodzi ze strony Moje Wypieki bo widziałam niemal identyczny :)

      Usuń
    3. Ervisha,tak przepis jest podobny,jak kazdy inny na grahamki,ale nie identyczny.Znam przepis Doroty i swego czasu pieklam wg niego grahamki.Dla mnie byly jednak za slodkie ( dodatek i miodu i melasy).Nie znam takich grahamek.W moim rejonie w Opolu smakowaly one jednak inaczej.Moje tez nie smakuja w 100% jak te za dawnych lat,ale juz im troche blizej,wg mojego smaku oczywiscie.

      Usuń
  2. Bardzo zachęcająco wygladają te bułki. Dziekuję za udział a majowej liście :Na zakwasie i nadrożdzach"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za odwiedziny i komentarz.Buleczki byly rzeczywiscie smaczne.Z ostatniej podrozy do Polski przywiozlam nastepna porcje maki graham i mysle teraz o grahamkach na pszennej podmlodzie.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)