Guten Appetit

niedziela, 25 maja 2014

Kalafior smażony z parmezanem


Kto by pomyślał, że kalafior może smakować i wygladać tak wytwornie? Niepozorny kalafior pokrojony w plastry i obsmażony w jajku z parmezanem zamienia się w wykwintną przystawkę.
Tak podany nie tylko zaskakuje swoim wyglądem, ale i smakiem. Koniecznie spróbuj, namawiam!

Składniki:
1 duży kalafior
sól, cukier
1 jajko
starty parmezan lub inny podobny twardy ser
3-4 łyżki masła ghee do smażenia
mąka - opcjonalnie

Wykonanie:
  • kalafiora opłukać i podgotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru około 10 minut
  • parmezan zetrzeć na tarce, jajko rozbełtać widelcem w głębokim talerzu, przyprawić solą i pieprzem. Kalafiora osuszyć i pokroić w grube plastry
  • na dużej patelni rozgrzać masło ghee. Maczać kalafiora w jajku, następnie w startym serze i smażyć na złoty kolor po 2-3 minuty z obydwu stron. Jeśli lubisz grubą panierkę możesz najpierw obtoczyć kalafiora w mące
  • podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako przystawkę 
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. genialny pomysł, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję,rzeczywiście parmezan z kalafiorem komponuje się całkiem smakowicie:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)