Guten Appetit

sobota, 17 maja 2014

Karczek faszerowany papryką i szpinakiem pieczony w rękawie


Super karczek na niedzielny lub świąteczny obiad, upieczony w rękawie. Pieczenie mięsa w rękawie to gwarancja zawsze udanej pieczeni, mięso jest miękkie i soczyste. Upiekłam karczek z warzywami, które są równocześnie bazą sosu. Przedtem mięso zamarynowałam.
Pieczeń nafaszerowałam papryką i szpinakiem dzięki czemu nabrało charakteru i smakowitego paprykowego aromatu. Podałam z pieczonymi pieczarkami. Pieczeń jest bardzo aromatyczna, po prostu pyszna. Polecam!

Składniki:
około 1,5 kg karczku
3 wąskie czerwone papryki
garść świeżego szpinaku
sól, pieprz
słodka czerwona papryka w proszku
olej
suszone oregano
warzywa: marchewka, kawałek pora, selera i pietruszki
2 liście laurowe
1 szklanka (200 ml) wrzątku
kilka ziarenek ziela angielskiego
300 g małych pieczarek
śmietana do sosu

Wykonanie:
  • papryki umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne z pestkami. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200° C około 20 minut, aż skórka sczernieje. Ostudzić i obrać paprykę ze skóry
  • szpinak umyć, osuszyć i pozbawić grubych ogonków
  • mięso umyć, osuszyć i rozkroić jak książkę. Na powstałym płacie mięsa ułożyć warstwę świeżych liści szpinaku i upieczonej papryki. Przedtem mięso posolić i oprószyć pieprzem. Zrolować i związać nicią. Instrukcje wiązania mięsa znalazłam tutaj: klik
  • zasznurowane mięso natrzeć olejem, solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i suszonym oregano. Ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki
  • następnego dnia obrać warzywa i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso ułożyć w rękawie, obłożyć warzywami, wlać goracą wodę. Rękaw zawiaząć. Na górze rękawa zrobić kilka małych nacięć, dla ujścia pary. Piec w 180` C około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i rozchylić, aby zrumienić mięso. Dołożyć pieczarki
  • wyjąć upieczone mięso i pozwolić mu odpocząć przed pokrojeniem w plastry
  • wyłowić pieczarki i odłożyć na bok
  • cały wywar z warzywami zlać do rondelka (usunąć listek laurowy i ziele angielskie). Zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i wymieszać. Sos gotowy
  • mięso uwolnić ze sznurków, pociąć w plastry. Podawać z sosem i pieczarkami
                                                             ŻYCZĘ  SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. Wygląda super :)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu,dziekuje za komentarz i za zaproszenie, na pewno Cie odwiedze.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam mięso na spotkanie z przyjaciółkami. Stwierdziły że to najlepsze mięso jakie w życiu probowaly😀. Dziękuję za super przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to czytać:) Dodatki się spisały!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)