Guten Appetit

poniedziałek, 5 maja 2014

Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak

Obok pieczarki boczniak jest jednym z najczęściej uprawianym grzybów. Nie wiem czy wartością smakową i zapachową nie przewyższają pieczarek, bo zdrowotną na pewno tak. Jakie to zdrowe grzyby możesz przecztać tutaj: klik. Ten grzyb o białym, miękkim soczystym miąższu, powinien być młody, starsze okazy stają się łykowate i włókniste. Z boczniaków jada się tylko kapelusze. Znakomicie nadają się do smażenia.
Dziś propozycja najbardziej znana i popularna boczniak a`la schabowy. Smakują super i na gorąco i na zimno.
Pyszne są również grilowane boczniaki, kliknij tutaj, a znajdziesz przepis na smaczną marynatę do grilowania boczniakow: klik.


Skladniki:
boczniaki - raczej większe okazy
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
masło ghee do smażenia

Wykonanie:
  • boczniaki oczyścić ściereczką, odciąć twarde końcówki ogonków. Jeśli musisz je umyć, ostrożnie, by nie nasiąkły wodą od spodniej strony z blaszkami. Stracą cały  delikatny smak i aromat. Posolić, posypać pieprzem
  • rozmącić jajko na talerzu. Obtaczać grzyby najpierw w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron na rumiano. Układać na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać jako gorącą przekąskę lub z ziemniakami i surówką na drugie danie obiadowe. Nadmiar usmażonych boczniaków zjedliśmy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje. Pycha!
                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)