Guten Appetit

sobota, 31 maja 2014

Najlepsza pomidorowa z recyklingu


To najlepsza zupa pomidorowa, ale dla wielbicieli zup przygotowanych na wywarach mięsnych. Pomidorową lubią wszyscy, z apetytem wcinają dzieci i ze smakiem zajadają dorośli. Do przygotowania zupy wykorzystałam wywar z gotowania golonki, klik przepis tutaj. To wywar wyjątkowo treściwy i esencjonalny, dzięki temu pomidorowa ma tak wyjątkowy, głęboki smak.
Jest gęsta, słodko-kwaskowata i bardzo, bardzo pomidorowa, po prostu pyszna. Jeśli nie znacie tego smaku, a jesteście w posiadaniu wywaru z gotowania golonki koniecznie wypróbujcie ten przepis.


Składniki:
1 puszka pomidorów - 400g
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta cukru
1 litr wywaru z gotowania golonki
1 łyżka masła ghee
2 łyżki śmietany
świeże listki oregano lub bazylii

Wykonanie:
  • wywar z gotowania golonki schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce i zebrać gruby kożuch tłuszczu
  • obrać cebulę i czosnek. Pokroić w kostkę.
  • rozgrzać w garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę masło i zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Wlać pomidory z puszki i wywar z gotowania golonki. Gotować około 15-20 minut. Jeśli zupa jest za kwaśna wlej więcej wywaru z golonki. Wszystko zależy od jakości i smaku pomidorów z puszki. Należy pamiętać, że pomidory z puszki są bardziej aromatyczne i bardziej "pomidorowe" niż domowe przeciery.
  • całość zblendować (choć nie jest to konieczne)
  • w międzyczasie w odzielnym garnku ugotować makaron lub ryż
  • zupę rozlać do kokilek. Podawać z ugotowanym makaronem, kleksem śmietany i posiekanymi ziołami
                                                              ŻYCZĘ SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Dzień Dobry - golonka się udała i zobaczymy jutro jak będzie z pomidorową. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, a pomidorowa będzie smakować, to pewne:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)