Guten Appetit

czwartek, 22 maja 2014

Sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą - coś pysznego ze słoika


Coś pysznego i szybkiego ze słoika, awaryjna sałatka z zielonej fasolki szparagowej. Ta sklepowa konserwa dostępna jest przez cały okrągły rok. Lubię mieć taki słoiczek w zanadrzu, bo w parę minut można wyczarować świetny dodatek do obiadu.
Wystarczy czerwona cebula, kilka suszonych pomidorów, smakowity winegret i gotowe. Zapraszam do przepisu, mam nadzieję, że i Wam posmakuje !

Składniki:
1 słoik zielonej fasolki szparagowej - pociętej
1 czerwona lub biała cebula
1 ząbek czosnku
6-8 suszonych pomidorków (suchych nie z oleju)
sól, pieprz
na sosik: 3 łyżki oliwy, oleju
               1 łyżka białego octu winnego
               1 łyżeczka miodu
                koperek

Wykonanie:
  • fasolkę odsączyć na sitku z zalewy. Dodatkowo przepłukuję fasolkę zimną wodą, by pozbyć się smaku konserwy
  • cebulkę pokroić w kostkę, wygnieść i wymieszać z solą. Obrać i pokroić w kosteczkę czosnek
  • pokroić w cieniutkie paseczki suszone pomidorki
  • oliwę, ocet i miód wymieszać na gładki krem
  • fasolkę wymieszać z cebulą, czosnkiem, pomidorkami i sosikiem. Posypać zielonym koperkiem i doprawić pieprzem z młynka
  • podawać po schłodzeniu w lodówce
                                                                   SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na sałatkę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Nashelly, dziekuje za komentarz.Rowniez Cie pozdrawiam.Salatka naprawde jest smakowita:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)