Guten Appetit

sobota, 10 maja 2014

Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym


Tort niebanalny, tort na życzenie. Takie smaki wybrał mąż do swojego tortu urodzinowego. Trzy warstwy najlepszego biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych migdałów i przełożone pyszną kremową masą o smaku pomarańczowym. W skład kremu wchodzi sok z pomarańczy, śmietana kremówka i budyń. Całość wieńczy aromatyczny, dodający niesamowitej świeżości Tortenguss na bazie soku wyciśniętego z pomarańczy.
Tort nie wymaga ponczowania. To zasługa warzywnego dodatku - marchewki jako składnika biszkoptu. Jest przepyszny! Tort koniecznie do upieczenia!

Składniki na biszkopt:
300 g marchewki
1 łyżka startej skórki i bio-pomarańczy
2 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu
6 jajek M
sól
1 łyżka soku z cytryny
300 g mielonych migdałów
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
1 paczuszka płatków żelatyny-10 g
375 ml soku z pomarańczy
100 g drobnego cukru
400-500 ml śmietany kremowki
5 łyżek likieru pomarańczowego 
1 op. budyniu
Polewa pomarańczowa-Tortenguss
250 ml soku z pomarańczy
2 łyżki drobnego cukru
1 op.Tortenguss lub 2 łyżki mączki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
  • nastawić piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem na 160°C). Tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem
  • marchew obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wymieszać ze startą skórką z pomarańczy i 2 łyżkami syropu z agawy. Odstawić na bok
  • żółtka odzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 25 g cukru. Żółtka z resztą cukru (100g) i 1 łyżką soku z cytryny ubić na parze do uzyskania jasnej masy i rozpuszczenia cukru. Zdjąć miskę z garnka i ubijać dalej, aż masa przestygnie, stanie się puszysta i gęsta. Do ubitych żółtek dodać startą marchewkę oraz 1/3 piany z białek i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać. Dodać resztę piany, migdały z proszkiem do pieczenia i 50 g mąki, wymieszać
  • wypełnić foremkę przygotowanym ciastem, wyrównać górę szpatułką i piec 45 minut w 180°C.
  • studzić na kratce
PRZYGOTOWANIE KREMU:
  • żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
  • wycisnąć sok z 3 dużych pomarańczy. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się kłaczków. Można wykorzystać gotowy 1-dniowy sok 
  • budyń wymieszać dokładnie z częścią soku pomarańczowego, a resztę umieścić wraz cukrem w rondelku i mocno podgrzać. Mieszając sok rózgą, wlać przygotowany budyń i całość zagotować
  • namoczoną żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody. Dodać do rozpuszczonej żelatyny kilka łyżek przygotowanego budyniu, wymieszać i połączyć z całym pozostałym budyniem, by uniknąć powstania grudek. Masę budyniową z żelatyną odstawić do przestudzenia
  • ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Porcjami dodawać do wystudzonego budyniu, za każdym razem dokładnie wymieszać. Można odczekać 15-20 minut, aż zacznie gęstnieć. Łatwiej będzie ją nałożyć
Złożenie tortu:
  • biszkopt przeciąć dwukrotnie, do otrzymania 3 blatów. 1/3 biszkoptu ułożyć na paterze i posmarować kremem, z drugim blatem uczynić to samo. Do posmarowania wierzchu tortu pozostawić  najmniejszą porcję kremu i równomiernie go rozsmarować
  • wycisnąć sok z 2 dużych pomarańczy i przecedzić przez sitko
  • sok umieścić w rondelku, dodać 2 płaskie łyżki cukru, wsypać Tortenguss ( lub zamiennie 2 łyżki mączki ziemniaczanej) i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zagotować i zdjąć z ognia
  • pomarańczowym Tottengussem polać tort. Polewa tężeje błyskawicznie. Udekorować wg własnej fantazji. Użyłam gotowych malutkich galaretek cytrynowo-pomarańczowych
                                                           ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi: w handlu są dwa rodzaje mielonych migdałów. Mielone ze skórką, ciemniejsze i tych użyłam do upieczenia tortu. Jakiego koloru jest biszkopt widać na zdjęciu. Drugi rodzaj to mielone migdaly bez skórki, bielusieńkie. Tych białych użyłam do mojego pierwszego marchewkowego ciasta biszkoptowego, link na początku wpisu. Biszkopt z białymi migdałami jest w cudnym marchewkowym kolorze, po prostu bajeczny. Wybór należy do Was. Oba ciasta są przepyszne.

8 komentarzy:

  1. Witaj
    Organizuję
    KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki

    Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
    Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
    Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja

    Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny zestaw smaków , muszę go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bogusiu,tort jest przepyszny,takze bardzo polecam:) Daj znac jak smakowal!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy stało by się coś złego gdyby jednak naponczować blaty tortu na pomarańczowo likierem lub sokiem -Tort wydaje mi się wyjątkowy (zjawiskowy)sądząc z opisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort rzeczywiście smakował zjawiskowo. Nie ponczowałam blatów, bo biszkopt marchewkowo-migdałowy nie był tak suchy jak tradycyjny biszkopt. Myślę jednak, że trochę by można naponczować. Pamietaj, że w kremie jest już 5 łyżek likieru pomarańczowego, może więc sok wymieszaj z likierem pół napół.

      Usuń
  5. Przepraszam że zapytam czy taki tort można wykonać korzystając z gotowych blatów (kupionych w sklepie) Pozdrawiam Serdecznie-
    Andrzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można, tylko to już nie będzie to samo, bo nie wiem czy kupisz blaty marchewkowo-migdałowe. One dają połowę smaku całemu torcikowi. Pozdrawiam

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)