Guten Appetit

piątek, 9 maja 2014

Zielone szparagi z patelni - expresowe


Szparag to  jarzynka doskonała. Delikatna, niskokaloryczna, bogata w substancje odżywcze, od wieków uważane za jedno z najsmaczniejszych warzyw. Stare przysłowie mówi, że "Każde warzywo ma swoją porę roku". Sezon świeżych szparagów jest niezwykle krótki. Korzystajmy zatem, bo trwa niecałe dwa miesiące.
Najczęściej podaje się szparagi gotowane, w specjalnie do tego przygotowanych garnkach - na stojąco lub na leżąco. Nie jest to jedyna metoda przygotowania tego królewskiego warzywa.
Większą ilość szparagów można przygotować na blaszce w piekarniku. Koniecznie powinniście także skosztować grilowanych szparagów, bo mają wyjątkowy smak.
W najprostszy, expresowy sposób można je przygotować na patelni lub w woku.
Szparagi lekko przypieczone zyskają ciekawy smak i pozostaną chrupkie. Expresowo można przygotować tylko zielone szparagi, ponieważ nie wymagają one obierania.

SZPARAGI Z PATELNI:



Składniki na 2 porcje:
pęczek szparagów - 500 g
sól,  pieprz
masło ghee - do smażenia
                             
                              



WYKONANIE:
  • szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Można je piec w całości, ale jeszcze szybciej się upieką, gdy je pokroimy na mniejsze kawałki. Zatem pokroić szparagi w kilkucentymetrowe skośne kawałki. Główki odłożyć
  • rozgrzać masło na patelni, wrzucić pokrojone szparagi. Często obracać, by równo się upiekły. W połowie smażenia dołożyć główki szparagów, bo tę pieką się najszybciej. Gdy  lekko się zrumienią patelnię przykryć pokrywką. Pieczenie trwa od 6- 8 minut, w zależności od ich grubości. Gotowe szparagi powinny pozostać chrupiące. Posolić, oprószyć pieprzem i podawać
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !

    Szparagi

    4 komentarze:

    1. Piękny zielony kolor, mało kalorii i fantastyczne w smaku. Tylko zajadać!:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Justyna,dziekuje za komentarz:) Masz racje sa fit i fantastyczne w smaku:)

        Usuń
    2. Mniam, ostatnio posmakowałam w szparagach, właśnie zielonych :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Magdalena,nie dziwie sie.Zielone to i moje ulubine:)

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)