Guten Appetit

czwartek, 15 maja 2014

Zielony koktajl ze szpinkiem i nasionami CHIA


Zielone koktajle są na topie. Duża dawka chlorofilu oczyszcza nasz organizm z nagromadzonych toksyn - przewód pokarmowy, krew i limfę, działając jednocześnie odkwaszająco. Wspomaga przemianę materii, dostarcza solidną dawkę witamin i mikroelementów - słowem samo zdrowie. Teraz gdy wiosna w pełni, a stragany pełne nowalijek nie trudno zaopatrzyć się w składniki na kolejną porcję zielonego drinka.
Warzywne koktajle są świetnym urozmaiceniem naszej diety, jednocześnie są okazją do przemycenia na surowo zieleniny, która sama nie jest zbyt atrakcyjna do spożycia, choćby np. natka zielonej pietruszki.
Dodatek ulubionych owoców wzbogaci smak koktajlu i uczyni go atrakcyjniejszym dla naszych kubków smakowych.
Im więcej zmiksujemy składników tym zdrowiej. Szklanka napoju może mieć wartość od 1-3 zalecanej porcji warzyw i owoców.
Warto pamiętać, że rośliny w zielonym kolorze mają najwięcej kwasu foliowego ( witamina B9 ), żelaza i magnezu, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Taki drink na pewno poprawi Ci również humor.
Dzisiejszy koktajl oprócz szpinaku, mango i jabłka ma w swoim składzie  nasiona chia. Chia oprócz wielu dobroczynnych składników wprowadzą ogromną ilość błonnika, który syci i pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami. Jeśli nie lubisz szpinaku, nie martw się, w tym zestawie jest on kompletnie niewuczuwalny. W smaku dominuje głównie owoc mango.

UWAGA: drink trzeba wypić w ciągu kwadransa - witamina C i kwas foliowy szybko ulatniają się pod wpływem światła i tlenu.


Składniki na 2 porcje:
pęczek szpinaku
1/2 jabłka
1/2 mango
1/2 szklanki galaretki z chia (sposób przygotowania tutaj: klik)
1-2 szklanki wody mineralnej

Wykonanie:
  • jabłko i mango umyj, obierz ze skórki, pokrój w cząstki
  • szpinak umyj, oderwij grube ogonki
  • dodaj wodę, galaeretkę z chia i zmiksuj. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsty dolej więcej wody
                                                                SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)