Guten Appetit

poniedziałek, 19 maja 2014

Zupa krem z białych szparagów


Wykwintna i bardzo elegancka zupa z białych szparagów, uświetni każdy uroczysty obiad. Choć przygotowanie kremowej zupy ze szparagów w porównaniu z innymi kremami jest dość pracochłonne i zajmie trochę czasu to naprawdę warto.
Podczas gotowania szparagów dom wypełni się delikatnym, wiosennym szparagowym zapachem, a smak wynagrodzi Ci poniesiony trud.
Zapraszam do przepisu.


Składniki na 6 porcji:
1,5 k g białych szparagów
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
kwaśna śmietana lub creme fraiche
biały pieprz
łyżka soku z cytryny
orzeszki pini do dekoracji
koperek

Wykonanie:
  • szparagi umyć, obrać i odłamać zdrewniałe końcówki. Obrane szparagi zawinąć w wilgotny ręcznik papierowy, zapakować w folię i schować do lodówki (zupę gotowałam na drugi dzień )
  • obierki i zdrewniałe końcówki pokroić na mniejsze kawałki i zalać bulionem warzywnym. Gotować 1 godzinę na wolnym ogniu
  • wywar przecedzić, resztki przecisnąć. Obrane wcześniej szparagi pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, główki odłożyć
  • do przecedzonego wywaru dodać pokrojone szparagi (bez główek) i gotować 20 minut
  • zmiksować na gładki krem. Teraz dodać główki szparagów i gotować około 4 minut.
  • doprawić sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać ze śmietaną
  • podawać posypaną koperkiem i uprażonymi orzeszkami pini (uprażyć na patelni bez tłuszczu)
                                                                   SMACZNEGO !

 UWAGI: smak zupy można wzbogacić dodatkiem białego wina. Zamiast śmietany można dodać śmietankę kokosową. Może się zdarzyć, że wywar z obierek i ogonków ma gorzki posmak. Jeśli preferujesz zupy na wywarach mięsnych ugotuj szparagi na rosole.
Szparagi mogą być gorzkie (zdarza się to tylko białym ) gdy były przechowywane bez wody. Dlatego tak ważne jest kupienie ich jak najświeższych.
Wykorzystując obierki i końcówki do wzmocnienia smaku zupy, najlepiej zaraz po zagotowaniu skosztować wywar. Jeśli ma goryczkę wylać całość, zalać świeżą wodą i dopiero wtedy gotować 1 godzinę.

                                                                   SMACZNEGO !



2 komentarze:

  1. Z białych jest swietna. Dawniej też gotowałam obierki, ale parę razy dały zupie zbyt mocną goryczkę więc zrezygnowałam. A poza tym jestem nieco leniwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beata,tez wole biale szparagi na zupe.Z zielonych nie byla zbyt rewelacyjna.Obierki jak obierki,ale obciete konce maja sporo smaku i aromatu,tylko ta gorycz moze popsuc wszystko !

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)