Guten Appetit

piątek, 6 czerwca 2014

Chleb razowy pszenno - żytni wg J.Hamelmana

 
Kolejny chleb z książki "Chleb" J.Hamelmana. Bardzo smaczny, aromatyczny chlebek z cienką, chrupiącą skórką. Tak nam posmakował, że piekłam go 3 razy z rzędu. Mąka pszenna razowa dodaje nutę smakową, której nie miałby chleb przygotowany tylko ze zwykłej mąki.
W wyniku połączenia mąki pszennej razowej z zakwaszoną mąką żytnią uzyskujemy wilgotny chleb, który długo utrzymuje świeżość.

Składniki na 1 mały chlebek:

mąka chlebowa-230 g
mąka pszenna razowa-120 g
woda-210 g
sól- 8,5 g
drożdże instant-2 g
zakwas-210g

Wykonanie:
  • przygotować zakwas  i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze 21° C by dojrzał .Na zakwas wziąć 110 g mąki żytniej razowej + 90 g wody + 1 łyżkę zakwasu
  • odważone składniki umieścić w misie miksera i mieszać całość przez 3 minuty na I prędkości następnie przez 3 minuty na II prędkości, aż do rozwinięcia siatki glutenowej. Misę przykryć folią spozywczą i odstawić w ciepłe miejse na 1 godzinę do fermentycji wstępnej
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, złożyć kilkakrotnie, uformować w okrągły lub podłużny bochenek i umieścić w koszyczku ( złączeniem do góry) do wyrastania na nastepną 1 godzinę. Ciasto w koszyku obsypać mąką i przykryć ściereczką kuchenną
  • w międzyczasie nagrzać piekarnik, najlepiej z kamieniem do 250° C. Obracając koszyczek wyrzucić chleb złączeniem na rozgrzany kamień. Zaparować piekarnik i piec 15 minut w 250° C. Następnie zmniejszyć tempertaturę do 230° C i piec 25 minut. Studzić na kratce
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !


2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)