Guten Appetit

czwartek, 19 czerwca 2014

Grillowany łosoś z curry i sałatką truskawkowo - melonową


Może warto czsem zamienić nieśmiertelną karkówkę, żeberka, czy kiełbaski na grillowanego łososia? Jestem pewna, że cieszyłby się powodzeniem na każdym ogrodowym przyjęciu .
Jest to mięso, które dość łatwo się rozpada, więc jego grillowanie wymaga tacki, bądż użycia folii aluminiowej lub specjalnego koszyczka do ryb. Łososia możemy przyrządzić na grillu ogrodowym lub zamiennie w kuchni na patelni grillowej.

Proponuję jako marynatę do łososia zieloną pastę curry, której głównym składnikiem jest aromatyczna i orzeżwiająca trawa cytrynowa. Marynata zatem idealnie wpisuje się w grillowe letnie klimaty. Znakomicie smakowo łączy się  z łososiem salatka truskawkowo-melonowa z dodatkiem  mięty, najsmaczniejsza podana mocno schłodzona. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:

4 filety z łososia norweskiego -700-800 g
sól
sok z limonki lub cytryny
2 płaskie łyżeczki pasty curry
olej







Sałatka truskawkowo-melonowa
przepis tutaj: klik

Wykonanie:
  • świeżego łososia, koniecznie ze skórą umyć, osuszyć i pokroić na porcje (mrożonego wcześniej rozmrozić)
  • rybę skropić sokiem z cytryny i posolić, następnie posmarować pastą curry. Pasta jest bardzo ostra, więc ilość jej musisz dobrać do własnych preferencji smakowych
  • tackę lub patelnię grillową wysmarować olejem przy pomocy pędzla
  • łososia ułożyć skórą do dołu i piec kilka minut, do zrumienienia skóry. Następnie opiekać po 2 minuty z pozostałych 3 stron. Odłożyć łososia na bok (będzie jeszcze surowy w środku), najlepiej przykrytego folia aluminiową, by doszedł. W ten sposób upieczony łosoś będzie mięciutki i rozpływający się w ustach.
  • gdy będziesz łososia trzymać na patelni tak długo, by przepiekł sie do środka, na pewno będzie przesuszony, a pieczony za długo, stanie sie wręcz wiórowaty
  • podawać z dowolmymi dodatkami. U mnie z sałatką truskawkowo-melonowa i ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach stanowił danie obiadowe
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !

UWAGI: Dlaczego zawsze należy rybę skrapiać sokiem z cytryny?
Grilluj z łososiem norweskim! Silny kwasowy charakter cytryny idealnie się tu nadaje, a jony H+ łączą się wówczas z trimetyloaminą, która odpowiada za nieprzyjemny zapach morskich pyszności. W wyniku tej reakcji powstaje związek o charakterze soli, a nieprzyjemny rybi zapach się ulatnia.

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne danie :-)
    Zapraszamy do nas: http://picante-jalapeno.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podwojnie dziekuje,za mily komentarz i zaproszenie:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)