Guten Appetit

sobota, 7 czerwca 2014

Kokosowe gofry z truskawkami



Delikatne, chrupiące gofry z dodatkiem kawałeczków truskawek. Właściwie to podwójnie truskawkowe, bo owoce są w cieście i podane na upieczonxch gofrach. Dzięki dodatkowi śmietanki kokosowej mają aksamitną konsystencję.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. I ostatnia największa ich zaleta - są błyskawiczne do przygotowania. Przepis znalazlam tutaj: klik

Składniki na 6 dużych gofrów:
1 jajko
1 łyżka cukru
140 g mąki (u mnie orkiszowa 630)
150 ml mleka
50 ml śmietanki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml neutralnego oleju
szczypta soli
szczypta cynamonu
100-120 g truskawek

dodatkowo: wiórki kokosowe zrumienione na suchej patelni
śmietanka, cukier puder do posypania

WYKONANIE :
  • jajko ubić z łyżką cukru na gęsty kogel-mogel
  • odważyć resztę składników i wymieszać z ubitym jajkiem trzepaczką balonową lub przy pomocy miksera
  • gotowe ciasto odstawić na kilka minut. W tym czasie odszypułkować truskawki i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z ciastem tuż przed smażeniem
  • Rozgrzać gofrownicę, posmarowć olejem i smażyć gofry do zrumienienia
  • upieczone odkładać na kratkę
  • podawać z cukrem pudrem, kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi. Pyszne z bitą śmietaną ( u mnie kokosowa śmietanka)
                                                                ŻYCZĘ SMACZNEGO !
                                                    

2 komentarze:

  1. W końcu podprowadziłam rodzicom nieużywaną gofrownicę i mogę zacząć robić takie pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olga Pi,dziekuje za mile slowo:) Gofrownice tak juz maja,ze najczesciej sa uzywane tuz po zakupie,w najlepszym razie zrywami ,a potem juz tylko stoja i sie kurza:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)