Guten Appetit

środa, 4 czerwca 2014

Kremowy pasztet z wędzonej makreli

Makrela, niewielka ryba o smacznym i tłustym mięsie, szczególnie wędzona cieszy się w Polsce największym powodzeniem. Nic dziwnego, można z niej przygotować na wiele sposobów pyszne pasty do kanapek. Dzisiejsza jest idealnie kremowa. Jeśli tylko lubisz wędzoną makrelę, ten pasztet będzie z pewnością Ci smakował. Do tego świeży domowy chleb i...właściwie pasuje do niego wszystko co tylko lubisz. Świetnie smakuje z truskawkami i roszponką.

Składniki:
2 wędzone makrele (400-450g)
200 g twarożku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z jabłek
pieprz z młynka
kapary - opcjonalnie
szczypiorek

WYKONANIE:
  • rybę obrać ze skóry i ości. Dodać twarożek, sos sojowy, sok z jabłek. Zblendować na gładki krem
  • posiekać szczypiorek, dodać do pasztetu
  • przed podaniem schłodzić w lodówce. Przybrać kaparami
                                                                 SMACZNEGO !
    UWAGI: jeśli nie liczysz kalorii część serka można zastąpić stopionym masłem. Pasztet będzie miał bardziej stałą konsystencję

                                                                   ŻYCZĘ SMACZNEGO !



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)