Guten Appetit

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Makaron z serem i truskawkami


Makaron z serem to danie, które zje bez szemrania każde dziecko, nawet największy niejadek. I nie jest to bynajmniej gołosłowne stwierdzenie. To danie zajadała z wielkim apetytem moja córka - klasyczny niejadek .
Dziś po latach zapomnienia przygotowane na nowo urzekło nas swym smakiem. Mąż już czeka na powtórkę. Truskawki, które widzicie na zdjęciu to tylko dodatek kolorystyczny i właściwie całkowicie zbędny.
Sezon truskawowy w pełni, jemy je codziennie i dodaję je praktycznie do wszystkiego.
Makaron, ser i masło, te trzy składniki tworzą kompletny smak tej arcyprostego i arcyszybkiego dania. Jeśli jest ktoś, kto nigdy nie jadł tego specjału, jestem pewna, że od pierwszego kęsa je pokocha. Zapraszam zatem do przepisu.



Składniki na 2-3 porcje:
makaron rurki (lub każdy inny się nada) - 400g
twaróg półtłusty- 250g
3 łyżki masła
2-3 łyżki cukru
truskawki opcjonalnie
mięta - opcjonalnie

Wykonanie:
  • ugotować makaron wg wskazówek na opakowaniu. Po przepisowym czasie gotowania wyłączyć ogień, wlać do garnka kubeczek zimnej wody i pozostawić makaron w wodzie jeszcze około 5 minut. Odcedzić na durszlaku
  • do garnka po gotowaniu makaronu włożyć 3 łyżki masła, dodać odcedzony makaron. Dołożyć do makaronu twaróg, rozdrabniając go palcami na drobne okruszki. Wsypać 3 łyżki cukru. Dokładnie całość wymieszać, tak żeby makaron dokładnie obtoczyć w maśle, cukrze i twarogu
  • natychmiast podawać
  • dodatkowo podałam truskawki i posiekaną miętę (można całkowicie pominąć)
                                                           ŻYCZĘ SMACZNEGO !


By Niejadek Zjadł Obiadek

8 komentarzy:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)