Guten Appetit

środa, 25 czerwca 2014

Młoda marchewka z piekarnika


Marchewka solo z piekarnika, bez towarzystwa nieśmiertelnego groszku. Sami przyznacie, że tak podana marchewka - z zieloną czuprynką będzie ozdobą każdego talerza. Jest pyszna, aromatyczna, chrupiąca i sama się robi, a w ten sposób przygotowana zachowuje na pewno więcej wartości odżywczych niż gotowana.
To bardzo smaczny dodatek do letniego obiadu.

Składniki:

pęczek młodej marchewki
kilka ząbków czosnku
tymianek lub estragon
sól gruboziarnista
olej rzepakowy - kilka łyżek
miód - 1 łyżka

Wykonanie:
  • marchewkę umyć, obrać pozostawiając kilkucentymetrowe zielone łodyżki dla ozdoby, przekroić na pół. Obrać czosnek
  • marchewki, czosnek i gałązki tymianku ułożyć w naczyniu żaroodpornym
  • polać kilkoma łyżkami oleju i miodem. Posypać solą. Podlać 2-3 łyżkami gorącej wody
  • piec w nagrzanym piekarniku do 200°C. Marchewki mają pozostać chrupiące
  • podawać jako dodatek do drugiego dania
                                                           ŻYCZĘ SMACZNEGO !    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)