Guten Appetit

niedziela, 22 czerwca 2014

Młode ziemniaki w mundurkach z ziołami


Czerwiec to pora na długo wyczekiwane młode ziemniaki. Nie ma to jak młode parujące  ziemniaczki z masełkiem i dużą ilością młodego zielonego koperku, posypane gruboziarnistą solą. Jeszcze do tego szklanica zimnego kefiru lub zsiadłego mleka. Mmmmm....pełnia szczęścia, a z jajkiem sadzonym - to już idealny obiad na upalne dni lata.
Młode ziemniaki nie są kaloryczne - 100 g to zaledwie 69 kcal (stare w 100g mają już 84 kcal), ponieważ w swoim składzie najwięcej mają wody. Dla porównania - mają 5 razy mniej kalorii niż makarony i kasze. Najwięcej witamin znajduje się pod skórką, dlatego najzdrowsze są te gotowane w łupinach i ze skórką zjadane. Skórka w młodych ziemniaczkach jest wyjątkowo delikatna, a tak podane mają 5 razy więcej błonnika niż np. banany. Nic tylko zajadać!
Dodatkowo ziemniaki obtoczyłam w posiekanym tymianku i mięcie cytrynowej. Polecam!


Składniki na 2 porcje:
500 g małych ziemniaczków
sól
masło
koperek, mięta i tymianek

Przygotowanie:
  • ziemniaki porządnie wyszorować
  • gotować w osolonej wodzie około18 minut
  • odcedzić. Do garnka dodać 1-2 łyżki masła. Wstrząsnąć garnkiem, żeby masło dobrze się rozpuściło. Dodać posiekane zioła, wstrząsnąć garnkiem, by zioła oblepiły wszystkie ziemniaki równomiernie
  • podawać gorące, posypane gruboziarnista solą
UWAGI : woda z gotowania młodych ziemniakow zawiera solaninę, także nie nadaje się do kuchennego recyklingu
Wegetariański obiad III

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię młode ziemniaki, już czekam!! :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)