Guten Appetit

czwartek, 26 czerwca 2014

Owsiane batoniki z dżemem - bez jajek



Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana. Upieczona w całości na blaszce, nie tradycyjnie w formie ciasteczek. Dzięki temu mniej przy nich pracy. Efekt oceńcie sami. Powiem tylko, że owsiane kwadraciki są uzależniające.
Upieczone pierwszego dnia, jeszcze ciepłe są tak chrupiące i tak wciągają, że nie można przestać jeść. Upiekłam je w foremce 23x30 cm (może być mniejsza).

Składniki:
300 g płatków owsianych
130 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g syropu ryżowego (dałam jabłkowy)
10 g oleju kokosowego lub słonecznikowego
100 g dżemu lub konfitury

WYKONANIE :
  • włączyć piekarnik na 180°C
  • płatki owsiane, mąkę, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia i sól umieścić w misce i wymieszać. Dodać syrop i olej, następnie przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać całość do sklejenia się wszystkich składników
  • połowę ciasta równomiernie rozłożyć w przygotownej foremce, mocno przyciskając grzbietem wilgotnej łyżki
  • rozprowadzić na cieście konfiturę
  • wyłożyć drugą część ciasta i wyrównać powierzchnię
  • piec w 180°C 20 minut
  • studzić na kratce kuchennej
  • przed podaniem pociąć w kwadraty
Uwagi: batoniki owsiane można przechowywać w zamkniętej puszce do 2 tygodni. Jako nadzienie można wykorzystać masę orzechową lub z karobu.

Przepis zaczerpnęłam z "Natürlich"- Heft April 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)