Guten Appetit

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Pomidory pieczone z parmezanem


Świetnie wygladają, a jeszcze lepiej smakują - pieczone pomidory. Efektowny przepis na niezwykle prostą i smaczną przekąskę. Lekko i zdrowo. Wspaniały dodatek nie tylko do pieczonych mięs, także na zimno do kanapek. Pierwszy raz tak przygotowane pomidory jadłam na greckich wakacjach  i bezapelacyjnie podbiły moje kubki smakowe na równi z jogurtem greckim. Co prawda smak żadnego pomidora nie może równać się z tym dojrzałym w pełnym słońcu nad Morzem Śródziemnym czy Egejskim, tak jak żaden najlepszy nawet jogurt nie smakuje tak jak ten z Krety.

Ale...i u nas można kupić wielkie malinowe, mięsiste pomidory. Najlepsze będą dość zwięzłe i nie przejrzałe. Właśnie takie do pieczenia nadają się najlepiej. Spróbujcie koniecznie!

Składniki na 1 blaszkę:
2 duże pomidory
parmezan lub grana padano
sól
oregano (świeże zioło lub suszone)
oliwa

Wykonanie:
  • pomidora pokroić w grube plastry
  • ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki
  • pomidory ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym serem i suszonym oregano. Skropić oliwą. Piec w 200°C 5-10 minut
  • na talerzu posypać solą i oregano, jeśli używamy świeżego ziółka
Wegetariański obiad III                                                     SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)