Guten Appetit

niedziela, 29 czerwca 2014

Surówka z ogórka i zielonego jabłka


Ogórek, najpopularniejszych dodatek obiadowy w okresie letnim. To zielone warzywo śmiało można nazwać polską specjalnością narodową. Czy to małosolny, czy mizeria z ogórków.....
Sałatka z ogórka i jabłka to smaczny dodatek do drugiego dania. Pewnie odrobinę lżej strawny niż tradycyjna mizeria, bo bez dodatku cebuli, ale już same ogórki są bardzo ciężkostrawne. Znacie to połączenie smaków ? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie, a będziecie mile zaskoczeni, jest naprawdę smaczne.

Składniki na 2 porcje:
2 średnie ogórki gruntowe lub 1 sałatkowy
1 zielone jabłko np. Granny Smith
1 szalotka lub szczypior

koperek zielony
2-3 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
  • ogórka obrać pokroić w cienkie plasterki. Posolić, odstawić na bok, by puścił sok
  • szalotkę pokroić w kostkę, dodać do ogórka. Posiekać szczypior
  • ocet winny wymieszać z oliwą i miodem 
  • jabłko obrać ( można pozostawić ze skórką ), usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, następnie w cienkie plasterki
  • do pokrojonych ogórkow dodać sos winegret i plasterki jabłka. Wymieszać. Posypać obficie zielonym koperkiem
  • podawać schłodzoną w lodówce
                                                           SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)