Guten Appetit

piątek, 27 czerwca 2014

Udka kurczaka z sezamem


Szybki obiad w orientalnym stylu. Danie proste, efektowne i błyskawiczne w wykonaniu, właściwie robi się samo. Praca przy wykonaniu dania ogranicza się do wymieszania składników marynaty, obtoczeniu w niej udek i włączeniu piekarnika.
Kurczak tak przygotowany jest mięciutki i bardzo aromatyczny. Ma rewelacyjny smak. Co tu dużo mówić, Azjaci są naprawdę mistrzami w przygotowywaniu drobiu.

Składniki na 2 porcje:
4 uda z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
3 - 4 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
5 cm - kawałek imbiru
2 - 4 łyżki sezamu
3 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
kolendra lub natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
  • obrać czosnek i imbir. Drobno posiekać. Wymieszać oba sosy, dodając miód i posiekany czosnek z imbirem. Marynata gotowa
  • w marynacie obtoczyć kurczaka. Naczynie z kurczakiem i marynatą przykryć folią spożywczą i umieścić na całą noc w lodówce. Długie marynowanie jest gwarantem rewelacyjnego smaku potrawy, choć można również marynować 1-2 godziny tuż przed pieczeniem
  • następnego dnia piekarnik nastawić na 200°C i umieścić w nim naczynie żaroodporne z kurczakiem. Udka ułożyć skórą do dołu. Kurczaka obsypać sezamem i piec 20 minut
  • po 20 minutach udka obrócić na drugą stronę, posypać sezamem i piec następne 20 minut
  • podawać z ulubionymi dodatkami
                                                            ŻYCZĘ SMACZNEGO !
.

2 komentarze:

  1. Piękne, muszą być smaczne. A ja na diecie :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Beata,porzuc diete,bo sa grzechu warte:) No chyba,ze przeszlas na wegeterianizm,bo przeciez kurczak jest dietetyczny:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)