Guten Appetit

czwartek, 12 czerwca 2014

Woda z cytryną i mietą oraz "cudowna moc" mrożonej cytryny


Woda z cytryną nie tylko orzeźwia, przynosi ochłodę, ma również zbawienne działanie na cały nasz organizm. Czas upałów wszystkim daje się we znaki, dlatego szczególnie teraz warto zwrócić uwagę po co sięgamy by ugasić pragnienie, a także dostarczyć niezbędnych składników mineralnych potrzebnych organizmowi.

Zaleca się wypijać dziennie od 1,5-2 l płynów. Trzeba pamiętać, że nasze ciało składa się z 60-75% wody. Woda znajduje się w każdej komórce naszego ciała, dlatego tak ważne jest nawadnianie organizmu. Z picia wody płyną też dla nas inne korzyści, które np. trzymają naszą wagę w ryzach. Woda pita między posiłkami powstrzymuje nas przed podjadaniem. Natomiast szklanka wody wypita przed posiłkiem, wypełnia nasz żołądek i może tym samym uchronić nas przed spożyciem nadmiernej ilości jedzenia.

OTO NAJWAŻNIEJSZE POWODY, DLA KTÓRYCH WARTO PIĆ WODĘ Z CYTRYNĄ :
  • chroni nas przed zakwaszeniem organizmu, ponieważ jest doskonałym produktem zasadotwórczym, wbrew kwaśnemu smakowi. Pomaga neutralizować kwaśne produkty przemiany materii. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej to często przyczyny ciągłego zmęczenia, bólów głowy, apatii i złego samopoczucia. Dzieje się tak gdy w naszej diecie za dużo jest mięsa, drobiu i serów
  • terpeny - związki zawarte w cytrynie pobudzają produkcję śliny i enzymów trawiennych, co ułatwia trawienie. Korzystnie wpływają na pracę wątroby, oczyszczają ją i zwiększają produkcję żółci
  • potas i flawonoidy zawarte w cytrynie powodują obniżenie ciśnienia krwi
  • zmniejsza ryzyko powstania wrzodów żoładka, a to dzięki obecności bakteriobójczych pektyn, terpenów i olejków eterycznych. Nie tylko tępią one Helicobakter pylori, ale również bakterie malarii, czy duru brzusznego (więcej o chorobie wrzodowej przeczytasz tutaj)
  • obniża poziom złego cholesterolu dzięki hespertynie
  • wzmacnia naczynia krwionośne. To obecność ogromu  flawonoidów zawartych w cytrynie ma zbawienny wpływ na nasz układ krążenia. Zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych i uszczelnia je (co zapobiega powstawaniu sińców, czy krwawieniom z dziąseł ), opóźnia rozwój  miażdżycy
  • przyspiesza gojenie się ran, a to zasługa obecności wiaminy C, w którą obfituje cytryna. Jest niezbędna w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, ale również zdrowych kości, chrząstek i zębów.
Przygotowanie domowej lemoniady z cytryną i miętą jest banalne. To naprawdę nic odkrywczego, a warto się skusić.

1 litr wody mineralnej gazowanej lub bez gazu, jak lubisz
2 -3 cytryny Bio
2 gałązki mięty
ewentualnie kostki lodu
miód do posłodzenia - opcjonalnie
  • Z cytryny wycisnać sok, miętę wypłukać. Najlepiej już na noc umieścić wodę mineralną w lodówce, by się schłodziła. Do butelki  na noc wkładam też gałązkę mięty. Rano woda ma przyjemny lekko miętowy posmak i wspaniały zapach.
  • Do dzbanka wlać schłodzoną wodę mineralną i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Część cytryny pokroić w plasterki i umieścić w dzbanku, dodać gałązki mięty.
  • Podawać udekorowane plasterkami cytryny i listkami mięty
                                    ZATEM SZKLANKI W GÓRĘ !  NA ZDROWIE !                        
                                                   
Jeśli już jesteśmy w temacie cytryn, znalazłam zaskakujące wręcz informacje o właściwościach zamrożonych cytryn i teraz mam okazję podzielić się nimi. Można w to wierzyć lub nie, ale przeczytać warto. Artykuł znalazłam : tutaj. A w skrócie chodzi o to, że
Cytryna jest cudownym owocem zwalczającym komórki rakowe. Jest ponoć 10000 razy skuteczniejsza niż chemioterapia. Zwalcza  je bez skutków ubocznych dla organizmu.
Dlaczego o tym nie wiedzieliśmy ?
Ponieważ koncerny farmaceutyczne i laboratoria są zainteresowane wytwarzaniem sztucznych produktów co przynosi im kolosalne zyski. 
Coś w tym musi być. Czy wiesz, że cytryna zwyczajna to drzewo zimozielone, które owocuje niezmordowanie cały okrągły rok. Natura przez swą szczodrość być może sama podsuwa nam to czego może najbardziej potrzebujemy ?  Podobnie rzecz się ma z wszechobecnymi chwastami jak np. z pokrzywą i mniszkiem lekarskim, tak przez nas lekceważonymi, a oferującymi nam tyle dobroczynnych właściwości.


Jak przygotowac mrożoną cytrynę ?

Całą umytą cytrynę włóż do zamrażarki. Kiedy jest już zamrożona, weź tarkę i zetrzyj ją, bez obierania  i posyp startą masą swoje jedzenie: salatkę, lody, zupę, dip, sos itd.itd....Jedzenie zyska cudowny smak, którego nie znasz i kto wie może nie tylko ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)