Guten Appetit

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Zupa krem z brokuła na mleku kokosowym z zieloną pastą curry


Bardzo lubimy zupy kremy, robię je często, a składnikami są bardzo różne, najczęściej sezonowe warzywa. Do tej pory za najmniej atrakcyjny uważałam krem z brokułów, jak dla mnie mdły i bez smaku. W rankingu zup kremów plasował się na pewno na szarym końcu. Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym  kremem, ale bardzo zyskał na smaku i chętnie zjadłabym go ponownie.
Może i Tobie przypadnie do gustu to połączenie. Dodałam mleko kokosowe i zieloną pastę curry, której głównym składnikiem jest trawa cytrynowa. Idealne zestawienie smaków na lato.

Składniki:
500 g brokuła
1 cebula
1 ząbek czosnku
0,5 l bulionu warzywnego
250 ml mleka kokosowego
płaska łyżeczka zielonej pasty curry
1 łyżka masła ghee
sól

Wykonanie:
  • cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszlić na 1 łyżce masła ghee w garnku, w którym gotujesz zupę
  • brokuła umyć, odzielić różyczki od głąba i umieścić w garnku
  • dolać bulion warzywny i gotować  około 5-7 minut. Brokuł powinien być miękki, ale nie rozgotowany
  • zblendować całość na gładki krem
  • dodać mleko kokosowe, zielone curry. Doprawić ewentualnie solą
  • podawać z kleksem mleka kokosowego. Posypałam dodatkowo szczypiorkiem
                                                       ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)