Guten Appetit

wtorek, 17 czerwca 2014

Zupa krem z kalafiora i kalarepy


Pyszna letnia zupa z młodej kalarepki i kalafiora, lekka i dietetyczna. Dwa składniki, niewiele pracy, a efekt smakowy znakomity.
Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjątkowo aromatyczna. Kremową konsystencję zupy przełamują chrupiące grzanki, a smak podkreślają listki cytrynowej mięty. Prosto, smacznie i szybko.


Składniki na 4 porcje:
1-2 kalarepki
1/2 kalafiora
1 ząbek czosnku
1 cebula
0,75-1 l bulionu warzywnego
2 kromki pieczywa tostowego
2 gałązki mięty
sól, biały pieprz
2 łyżki masła ghee

Wykonanie:
  • cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić w garnku, w którym będziemy gotować zupę
  • obrać kalarepkę i pokroić w dużą kostkę
  • obrać klafiora z wierzchnich liści i wyciąć różyczki z połowy warzywa
  • dorzucić do garnka kalarepkę z różyczkami kalafiora i podsmażyć razem przez kilka minut
  • zalać warzywa bulionem i gotować 15-20 minut, aż będą miękkie
  • w międzyczasie pieczywo pokroić w kostkę ( można odrzucić skórkę chleba, grzanki będą wówczs delikatniejsze ) i podsmażyć na rozgrzanym maśle
  • miękkie warzywa zmiksować na gładki krem. Dosmaczyć solą i pieprzem
  • posiekać listki mięty
  • zupę rozlać na talerze. Podawać z grzankami i posiekaną miętą
Wegetariański obiad III                                                      ŻYCZĘ SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Apetyczny kremik :) Smakowałby mi z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konczi i Szpileczka,na pewno,proponuje zatem wyprobowac przepis:)

      Usuń
  2. zupy kremy to nasze właściwie jedyne postaci zup, jakie gotujemy. kremu z kalafiora jeszcze nie próbowałam, więc zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To juz wiem,ze proba wypadnie pomyslnie:)Sprobuj jeszcze kremu z kalafiora z mlekiem kokosowym.Mniej dietetycznie,ale super pysznie:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)