Guten Appetit

czwartek, 17 lipca 2014

Bakłażan zapiekany z kaszą krakowską i boczkiem


Bakłażan zapiekany "po polsku", ponieważ użylam do zapiekania drobnej krakowskiej kaszy jęczmiennej i boczku. Została mi ugotowana torebka kaszy z poprzedniego dnia, a mąż podrzucił pomysł z boczkiem. Wyszło smacznie.

Składniki:
2 bakłażany
1 torebka ugotowanej kaszki krakowskiej
150 g boczku surowego
10-12 czarnych oliwek
1/2 papryczki chilli
1 jajko
dowolne zioła - u mnie oregano i tymianek
pieprz
ewentualnie sól
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła ghee
ser mozarella lub parmezan

Wykonanie:
  • bakłażany przekrój na pół. Miąższ delikatnie natnij w kratkę. Ułóż je na blaszce, posmaruj oliwą, posól, posyp pieprzem i wstaw na 20 minut do piekarnika. Piecz w 200°C, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Ostudź, usuń delikatnie miąższ (najlepiej zrobić to wywracając bakłażana  na "lewą stronę" i ściąć miąższ pocięty w kratke nożem) tak by nie uszkodzić skórki
  • boczek pokroić w małą kostkę
  • na patelni umieścić pokrojoną w kosteczkę cebulę, ząbek czosnku i pokrojony boczek. Smażyć , aż boczek straci surowy charakter, ale go nie przypiekać na brązowo
  • kaszę połączyć z zawartością patelni, dodać pokrojone oliwki, zioła, papryczkę chilli, jajko oraz pieprz. Dokładnie wymieszać
  • farszem wypełnić połówki bakłażanów, ułożyć na blaszce. Na górze ułożyć plasterki mozarelli lub innego sera. Zapiekać około 20 minut w 200°C
                                                             ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)