Guten Appetit

poniedziałek, 14 lipca 2014

Chleb pszenny Graham


Cały czas marzy mi się graham, ale taki jak za dawnych lat. I choć wszyscy psioczą na pszenną makę ( ja sama ją powoli eliminuję ze swojej kuchni) to smak pszennego chleba, szczególnie właśnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny.
To jedna z pierwszych nieudolnych prób przybliżenia tego smaku grahama sprzed lat. Graham to nie jest, ale chlebek jest tak smaczny, że dzielę się z Wami moim przepisem. Niezwykle prosty i bezproblemowy, bo upieczony w foremce i bardzo, bardzo smaczny.


Składniki:
200 g zakwasu pszennego z mąki graham
350 g mąki chlebowej 750
150 mąki graham
1 łyżka otrębów pszennych
300-350 g wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka melasy lub miodu

Wykonanie:
  • wieczorem przygotować zakwas na mące graham. 1 łyżkę zakwasu żytniego dopełniłam mąką graham i wodą do 200 g. Wymieszć. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na całą noc
  • następnego dnia odmierzyć wszystkie składniki i przygotowany zakwas, umieścić w misie robota i wyrobić gładkie, jednolite ciasto
  • foremkę wysmarować oliwą i wysypać otrębami pszennymi, wyłożyc ciasto chlebowe. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • nagrzać piekarnik do 230°C
  • wyrośnięte ciasto posypać mąką i wstawić do nagrzanego i zaparowanego piekarnika na 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec kolejne 30 minut
  • studzić na kratce                 
                                                        ŻYCZĘ SMACZNEGO :)

Przepis bierze udział w lipcowej akcji "Na zakwasie i na drożdżach". Akcję tym razem prowadzi Łucja z bloga "Fabryka kulinarnych inspiracji".                                                       

10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chleb. Doskonały do kanapek i zdrowy bo bez ulepszaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje,jest naprawde smaczny i taki prosty do upieczenia.Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kinga Lucja dziekuje.Moze sie skusisz na domowy chlebek ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny! Widać, że pyszny i pulchniutki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fav Cook dziekuje za mile slowa.Zgadza sie jest pyszny i pulchny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne wnętrze ma ten chlebek. Nie wiem dlaczego swój wypiek nazywasz nieudolnym. Mnie się bardzo podoba i skorzystam z Twojego przepisu.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki za mile slowa i bardzo sie ciesze,ze skorzystasz z mojego przepisu.Chlebek bardzo nam smakowal,a nieudolny,poniewaz uzycie maki graham nie czyni z chleba "prawdziwego "grahama .Niestety to nie ten smak.W ogole zastanawiam sie,czy w warunkach domowych jest to mozliwe:)

      Usuń
  8. "wieczorem przygotować zakwas na mące graham. 1 łyżkę zakwasu żytniego dopełniłam mąką graham i wodą do 200 g. " czy dobrze rozumiem: 1 łyzka zakwasu, 1 łyżka mąki i 200 ml wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie.1 łyżka zakwasu i np. 140 g mąki graham oraz 50 g wody daje łącznie 200 g. I taką mieszaninę pozostaw do fermentacji przez noc.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)